Middag

Fransk bondegryte

For mange nordmenn hører høst og fårikål sammen som Carrie og Mr Big. Ikke for meg. Jeg er veldig begeistret for lammekjøtt, men fårikål kan jeg faktisk stå over (selv om jeg er blitt flinkere til å li’ det også etterhvert). Da foretrekker jeg heller Fransk bondegryte, en fyldig gryte med masse deilig smak. Og mens jeg drømmer jeg meg sørover og later som jeg kan fransk lager jeg like godt dobbel porsjon, for denne gryteretten er nesten enda bedre dag 2.

fransk bondegryte med lam

Fransk bondegryte (2 porsjoner)

  • 600 g lammekjøtt med bein (bog eller lår)
  • 1-2 ss smør til steking
  • 3 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 gule løk, middels store, i båter
  • 1 dl kjøtt- eller grønnsakskraft
  • 1 boks hakkede tomater
  • 1 gulrot, i biter
  • 80 g sellerirot, i biter
  • 4 sjampinjonger, i skiver
  • 1/2 squash, i biter
  • 1/2 boks tomatbønner, eller bare hvite bønner
  • 1/2 ts italiensk tomatpulver (se tips lenger nede)
  • 1/2 ts estragon, tørket
  • 1 laurbærblad
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Smelt smør i en stekegryte og stek kjøttet til det har fått en fin farge. Vend underveis slik at kjøttet brunes på alle sider.
  2. Tilsett løk og hvitløk og stek videre i et par minutter. 
  3. Ha kraft, tomater, gulrot og sellerirot i gryten.
  4. Tilsett laurbærblad, estragon, litt salt og pepper (+ evt. italiensk tomatpulver) og la alt sammen putre og kose seg til kjøttet er ferdig kokt. Når kjøttet slipper beinet helt er det klart. Det tar ca 1-1,5 time.
  5. Når kjøttet er ferdig kokt tilsettes sjampinjongskiver, squash og tomatbønner. Gryten er klar når alt er gjennomvarmt. Server med deilig landbrød til, eller kokte poteter om du er glad i det.

Sava, nå blei æ sulten…

TIPS 1: Jeg fikk tomatpulver fra Oliviers & Co i bursdagsgave. Det er en slags smaksforsterker. Det er jo ingen hemmelighet at jeg ikke er begeistret for smaken på norske tomater, spesielt ikke ikke de på boks. Så jeg testet vidunderpulveret, og WOW! for en forskjell! Det smakte plutselig tomater… Det er ikke så mye av pulveret som skal til for at smaken blir fyldigere og rundere.

tomatpulver fra Oliviers & Co
fransk bondegryte med lam og squash

TIPS 2: Har du ikke tilgang på italiensk tomatpulver: smak til retten med litt sukker for å fremheve den søte deilige tomatsmaken.

10 Comments

  1. Anne Danielsen

    Du kan det, du:)

  2. Så godt med lam. Er også veldig glad i lammegryter, prøver hvert år nye oppskrifter i lamme perioden.

  3. Da har jeg vært og fått tak i tomatpulver. Takk for supert mat-tips :)

  4. Charlotte Steinhaug

    Takk for tomatpulvertips! Skal jaggu meg prøve både tomatpulver og oppskrift :)

  5. Laget denne i dag. Første høstdag i følge kalenderen og da passer det jo med en gryte. Den ble kjempegod , og smakfull synes det var spennende med Estragon,brukte både tørket og frisk estragon-

    • ENEstående Mat

      Gryteretter er det beste med høsten ;-) Smart å bruke litt frisk estragon også – når man har :-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.