Nøttegodt til ostefatet: syltede valnøtter

På 90-tallet var ost og kjeks og vin noe av det mest sofistikerte man kunne by på en fredagskveld. Vinen hadde gjerne blitt ekstra «temperert» foran peisen, eller oppå panelovnen, mens de mange ostene gikk direkte fra kjøleskapet til gjestenes tallerken. Heldigvis er det ikke lenger snakk om hvor mange oster jeg har, eller hvor varm jeg kan få rødvinen (seriøst, hvor kom den idéen fra?). Jeg holder meg stort sett til brie og blåmuggost, noen gode kjeks, pluss litt godt, hjemmelaget tilbehør.

Nøtter i honning

Det aller enkleste tilbehøret lages ved å blande valnøtter og akasiehonning i en skål. FERDIG! Supergodt og kjemperaskt.

Her er en annen oppskrift som krever litt mer planlegging:

Syltede valnøtter
100 g valnøtter, hele
3 dl vann
5 ss akasiehonning
0,5 dl balsamicoeddik
0,5 dl appelsinsaft, nypresset
Skallet av 1 appelsin

Kok opp nøttene i en kasserolle og la de koke i 2 minutter. Hell av vannet og la valnøttene tørke helt.

syltede valnøtter

Vask appelsinen godt, og strimle skallet (kun det orange). Kok opp honning og balsamicoeddik og la det koke litt inn. Tilsett nøtter, appelsinskall og appelsinsaft. La det småkoke uten lokk i 5-10 minutter. Hell over på rent og varmt glass og la det hele avkjøes i minst 2 timer. Nytes sammen med favorittostene og et godt glass vin.

Print Friendly, PDF & Email
Arkivert under Tapas, TilbehørStikkord: , , Bokmerk permalenken.

12 Responses to Nøttegodt til ostefatet: syltede valnøtter

  1. Ida H. sier:

    Wow, dette så skikkelig digg ut! Det må prøves!

  2. Åsne-Marit sier:

    Dette kan fort bli en ny favoritt hos meg… :-)

  3. Ida H. sier:

    Hei, igjen!
    Jeg glemte å spørre om du vet ca hvor lang tid den holder seg? Siden det ikke er noe melkevarer og lignende i så tror jeg nok den kan stå en stund hvis den oppbevares i tett beholder, eller?

    • ENEstående Mat sier:

      Har ikke fått testet lang holdbarhet ennå. Glasset blir tomt hele tiden ;-)
      Jeg er enig med deg. Rent og tett glass i romtemperatur: det burde holde opp til en måned tenker jeg. Er litt usikker på om nøttene vil «slå» seg og bli seige etterhvert…
      Lykke til, og si gjerne fra om du gjør noen oppdagelser ang holdbarheten :-)

  4. Valkyrien sier:

    Hei!

    Dette var kjempegodt, så jeg har tatt meg den frihet å ha den på bloggen min også. Har selvfølgelig linket hit, og har brukt eget bilde.

    Du har mye annet godt som må prøves også!

    • ENEstående Mat sier:

      Hei Valkyrien!
      Kjempeflott at du blir inspirert av bloggen min. Og flott at du krediterer :-)
      Ha en fortsatt finfin dag!
      AC:-)

  5. Tilbaketråkk: Mat gleder! | Enestående Mat

  6. Marucas sier:

    Hei.

    tydeligvis ingen som vet holdbarheten, har leitet litt rundt, men finner ingen som vet

    Honning blir aldri dårlig, valnøtter kan utvikle mugg,
    men det tviler jeg på vil skje om den ligger i honning…

    Har noen Cemo glass med appelsinblomst honning og valnøtter som var best før desember 2014. Spiste ett i går kveld, Smakte fortreffelig, og har enda ikke merket noe ubehag, så jeg vil påstå at det varer i årrekker :)

    #nøtter i honning holdbarhet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *