En glad teriyakilaks

Av en eller annen grunn har jeg mistet sansen for varmebehandlet laks. Rå laks synes jeg er superdigg – det er den varme varianten jeg er blitt mer skeptisk til. Men fisk er jo sunt, laks er lett tilgjengelig, og dermed leter jeg stadig etter retter som kan vende meg tilbake til mitt tidligere lakseelskende selv.
Et sabla godt eksperiment på veien tilbake til lakselykken er laksebiter med «crispy» grønnsaker og eksotisk teriyakisaus. Både laksen og jeg blir glad av et slik følge, og det er forhåpentligvis ikke lenge før jeg er frelst igjen.

Laks med teriyakisaus (1 porsjon)
125-150 g Salmalaks i biter
1/2 gul løk, i båter
1 fedd hvitløk, finhakket
1/4 rød chili uten frø, finhakket
1 gulrot, skrelt og i skiver
1/2 rød paprika, i strimler
Sukkererter
Saften av 1/4 lime
3-5 ss teriyakisaus med ingefær og sesam (Santa Maria)
0,75 dl kokosmelk
1 porsjon kokt ris (kan sløyfes)
Olje til steking
Sweet chili sauce
Frisk koriander, hakket
Salt

Kok risen som anvist. Ta en wokpanne eller sautepanne, ha i litt olje og varm pannen godt. Jeg kjører ikke full guffe på stekeplaten, men venter heller litt lenger slik at pannen og oljen blir god og varm. Ha i løkbåter, finhakket hvitløk og chili og gulrotskivene. La dette surre til løken blir blank og myk.

Tilsett paprikastrimler og sukkererter, og skvis over litt limesaft. La dette surre 1-2 minutter før teriyakisausen helles over. Hell over kokosmelken og bland godt. Legg laksebitene i pannen, ha på lokk og la alt trekke til fisken er gjennomkokt (5-10 minutter på svak varme).

Smak til med litt salt om nødvendig. Dryss over litt hakket koriander, og server sammen med litt søt chili saus. Spis og nyt :-)

TIPS: Ikke stek paprika og sukkererter for lenge. De er best når de beholder sin knasende kvalitet.

Inspirasjonen til denne retten fikk jeg av min matglade kollega Janet som fornøyd delte ad hoc middagen hun og mannen Øyvind hadde rørt sammen. Tusen takk, begge to :-)

Print Friendly, PDF & Email
Arkivert under Middag, SjømatStikkord: , , Bokmerk permalenken.

8 Responses to En glad teriyakilaks

  1. Astrid sier:

    Vi er så lei av laks her i familien, og jeg trenger en ny oppskrift, så det var bra denne kom:)Takk!:)

  2. En annen Astrid sier:

    Lagde dette til middag i dag, supergodt!:) Takk!!

  3. hans h. iversen sier:

    hva med ikke varmebehandlet laks? dette er jo varmebehandlet laks! Nei,kjære venner,lag gjærne grønnsaksblandingen,men bruk råååå laks i tynne skiver. da blir det en shasimi a la norwege

  4. Tilbaketråkk: Mangolaks til en lakseskeptiker | Enestående Mat

  5. Tilbaketråkk: Dongeribukse og knekkebrød - ENEstående MatENEstående Mat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *