Hjemmelaget majones

Det er ikke noe «must» å lage majonesen selv. Den på pose, glass eller tube gjør jobben sin helt greit. Det er med andre ord fullt mulig å leve i lykkelig uvitenhet hele livet med butikkjøpt majones… Men har du først hoppet ut i det, og har laget majonesen selv, da er det ingen vei tilbake. Og jeg lover deg: du blir lykkelig av det også :-)

Her er 3 varianter av deilig hjemmelaget majones: naturell, ingefær og aioli. Lag én porsjon naturell og del i tre. La den ene være «bar» og smaksett de andre to med det lille ekstra.

Hjemmelaget majones
(alle ingrediensene bør være romtemperert)
1 eggeplomme
1 ts nypresset sitronsaft
1 ts hvitvinseddik
1 klype salt
1 klype nykvernet pepper
1 ts Dijon-sennep
ca 2-3 dl solsikkeolje

Ha alle ingrediensene, minus oljen, i en blandebolle. Bruk stavmikser, håndmikser eller foodprocessor til å piske sammen ingrediensene. Mens du fortsetter å piske/mikse, tilsett oljen i en tynn stråle til ønsket konsistens og tykkelse er nådd.

Ingefærmajones
1 del hjemmelaget majones
Fersk revet ingefær
Bladpersille, finhakket

Bland en del majones med litt revet ingefær og finhakket bladpersille. Smak deg til med mengde ingefær – finn fram til hvor mye du synes er godt.

Aioli (hvitløksmajones)
1 fedd hvitløk
1 ts olje
1 del hjemmelaget majones

Stek hvitløksfeddet i olje på svak varme til det blir mykt. Dette gjøres for å få fram sødmen og ta bort den skarpe smaken som rå hvitløk har. Avkjøl. Finhakk feddet, eller bruk hvitløkspresse, og bland sammen med majonesen. La stå ca 1 time før servering slik at smakene får satt seg.

Bruk hjemmelaget majones (med eller uten smakstilsetning) i potetsalat, i tunfisksalat, på smørbrød, på sandwicher, på focccia, til moules frites og alt mulig annet du kan komme på.

TIPS: Av en eller annen grunn mislykkes jeg ca halvparten av gangene jeg lager majones. Det blir majonessuppe. Derfor har jeg alltid nok romtempererte ingredienser til 2 porsjoner. Bare sånn i tilfelle…

Print Friendly, PDF & Email
Arkivert under Saus, TilbehørStikkord: Bokmerk permalenken.

16 Responses to Hjemmelaget majones

  1. Bollefrua sier:

    Så fine bilder!:) Har du prøvd å bruke hele egget, både hvite og plomme, eller er det juks? Jeg synes jeg lykkes bedre da. Og stavmikser. God søndag! :)

    • ENEstående Mat sier:

      Jeg har brukt hele egget også men fikk litt rar konsistens synes jeg. Og så bruker jeg mest stavmikser, men føler majonesen blir luftigere med kjøkkenmaskin. det blir en smakssak :-)

  2. Bollefrua sier:

    Jeg tror du har rett. Den blir litt kompakt med hvitte..

  3. Silje sier:

    Hei! jeg lurer på hvor lang holdbarhet denne herligheten har?

    • ENEstående Mat sier:

      Hei Silje!
      Jeg har hatt hjemmelaget majones (naturell versjon) i kjøleskapet i 3 uker og den var like fin. Tenker at holdbarheten er like lenge som egget, men har ikke fått testet den teorien. Innen da er majonesen borte ;-)

  4. Tilbaketråkk: Sandwich à la Tordensjold | Enestående Mat

  5. Tilbaketråkk: Matpakkeutfordringen | Enestående MatEnestående Mat

  6. Tilbaketråkk: Spansk fredagskos | Enestående MatEnestående Mat

  7. Tilbaketråkk: Luksus eggesalat | Enestående MatEnestående Mat

  8. Pia sier:

    Funker det å bruke rapsolje til dette?

  9. Tilbaketråkk: Torskefilet med aioli og søtpotetmos | Enestående MatEnestående Mat

  10. Tilbaketråkk: Asparges med skinke og aioli | Enestående MatEnestående Mat

  11. Tilbaketråkk: Hamburger med bacon og båtpoteter - ENEstående MatENEstående Mat

  12. Tilbaketråkk: Lakriskyss - marengs med lakris - ENEstående MatENEstående Mat

  13. Tilbaketråkk: Eltefri focaccia med persille og hvitløk - ENEstående MatENEstående Mat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *