Pimp opp ostefatet med godt tilbehør

De av oss som er født før 80-tallet husker kanskje at det fantes en tid da det å servere ost og kjeks og vin var noe av det mest «voksne» man kunne finne på. I alle fall var det slik i mitt hode. Selv spiste jeg kun ost til frokost og på matpakkeskivene helt fram til slutten av videregående. Tidlig skilte jeg meg nok ut ved å ha hele tre ostefavoritter, gul, brun og blå, men bortsett fra dét overlot jeg til de voksne å boltre seg med stinkende spesialiteter, drueklaser og overopphetet rødvin!

Heldigvis er det lenge siden fortidens Ball-gensere, puddelrockere og vinhyller innebygd i peisen. Osten er derimot i vinden som aldri før, og nå skal den helst være norsk. Som selverklært ostefanatiker burde jeg helt klart fått med meg pop-up restauranten til Osteriet og Tine (mange fine bloggkolleger har vært der, inkludert 52moreyears.com), hvor kokkene har kreert de herligste retter basert på folkets forslag og ønsker – selvsagt med masse ost involvert. Nirvana? Ikke langt unna…

ingefærkake

Ingefærkake med fikenmarmelade passer sabla godt til skarp blåmuggost

Men tilbake til ostefatet: Det er på tide og la tapasrettene hvile litt, og ta fram osteknivene igjen. Det er ikke sikkert det er like «sofistikert» som jeg en gang trodde det var, men det har litt retro schvung over seg, og det er jo stilig. Det beste er at du ikke behøver å raide hele ostedisken for å få til et solid ostefat. Det holder å ha 3 (maks 4) oster: en mild og myk brie, en middels sterk blåmuggost, en fast ost à la Gruyere eller Manchego og kanskje en eller annen kremost f.eks. Her er det bare å finne sine favoritter blant norske og utenlandske godbiter.

Når ostene er på plass, kan du gå amok med tilbehøret. Glem for all del ikke frisk frukt (druer og pæreskiver), men eksperimenter gjerne med forskjellige nøtter i honning, tørkede frukter i marinade, marmelader og geléer. Søtt passer perfekt til oster med mye smak, og knasende nøtter gir god kontrast til de myke ostene. Det finnes mye bra å få kjøpt på delikatessebutikker i inn- og utland, men jeg personlig liker å lage tilbehøret selv (se utvalgte forslag under). Velg tilsammen 3-4 tilbehør, alt ettersom hvor ivrig du blir, pluss kjeks.

Vanskeligere er det altså ikke å diske opp med superdupert ostefat som vil imponere de aller fleste. Tradisjonelt, men likevel modernisert. Men uansett hva du gjør: server for all del ikke varm rødvin! Prøv med bobler i stedet – det passer til alt!

Godt tilbehør til ost

Syltede valnøtter

syltede valnøtter

Nøtter i honning (trenger ikke oppskrift: nøtter i en skål, dekket med akasiehonning, eller annen flytende honning. Ferdig!)

Portvinsmarinert aprikos

portvinsmarinerte aprikoser med stjerneanis

Chilimarmelade

kjeks med brie og chilimarmelade

Timiancookies

timiancookies

Print Friendly, PDF & Email
Arkivert under Snacks, TilbehørStikkord: , , , , Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *