Lakriskyss – marengs med lakris

Pikekyss har lenge vært et ikke-tema i mitt liv. I det hele tatt har jeg et litt anstrengt forhold til marengs (med noen åpenbare unntak som f.eks. pavlova med sjokoladekrem). Grunnen til dette er selvsagt en traumatisk hendelse i barndommen. Jeg husker ikke detaljene annet enn at jeg var i bursdag og fikk servert pikekyss for første gang i mitt liv. De vidunderlige vakre kremtoppene, i lyserosa og hvitt, ropte så forlokkende på meg der de lå, og en etter en forsvant de inn i gapet på unge lovende frøken Gulbrandsen. Helt til det brått sa STOPP og jeg ble noe tilsvarende lysegrønn i ansiktet. Og dermed var skaden skjedd…

pikekyss med lakris og sjokolade

Døra til pikekyss ble igjen åpnet på gløtt da jeg jeg servert tjukkmelk panna potta med pærekompott og marengstopper med smak av lakris. Magisk, er alt jeg har å si. Jeg er jo helt tullete når det kommer til lakris, så det er ikke egentlig så veldig rart at jeg tryna fullstendig. Når jeg så gikk igang med å lage de hjemme i Elveslottet slo det meg at det nok var lurt å lage marengskyssene relativt små for å unngå gjentagelse av fadesen fra barndommen. Det er jo ikke så dumt i seg selv, men trikset er likevel at den ikke lenger fullt så unge og lovende frøken Gulbrandsen må begrense antallet helt på egenhånd…

Lakriskyss (en hel haug)

2 eggehviter (store egg)
125 g hvitt sukker
1-2 ss lakrispulver

100 g 70 % sjokolade

Sett ovnen på 100 grader varmluft, og gjør klar to stekebrett med bakepapir.

Skill eggene forsiktig slik at du har ren eggehvite i en ren bakebolle (eggeplommene kan du bruke i omelett, hjemmelaget majones eller iskrem for eksempel). Bruk kjøkkenmaskin med visp og pisk eggehvitene på middels høy hastighet til de er blitt til hvitt og delvis stivt skum. Tilsett halvparten av sukkeret, litt og litt, over 3 minutter mens maskinen pisker. La maskinen fortsette å gå på samme hastighet og tilsett resten av sukkeret, fremdeles litt og litt, til du har fått en skinnende hvit og stiv marengs etter ca 5 minutter.

Stopp maskinen og sikt inn ønsket mengde lakrispulver (avhengig av hvor mye lakrissmak man vil ha). Kjør noen runder med vispen på høy hastighet slik at lakrispulveret får fordelt seg jevnt i hele marengsen.

Ha marengsen i en sprøytepose (eller lignende verktøy), og bruk en tupp med relativt liten åpning. Så er det bare å sette marengstopper i ønsket størrelse på stekebrettene. Marengsen flyter ikke ut under steking, så toppene kan stå ganske tett.

Sett begge stekebrettene inn i ovnen og stek i 1,5 time til marengsen er helt tørr. Skru av varmen og la brettene bli stående i ovnen med døren igjen til alt er helt avkjølt.

Lakriskyss - marengstopper med smak av lakris

Sjokoladetrekk

Kok opp vann i en kasserolle og trekk kasserollen bort fra varmen. Grovhakk sjokoladen og ha over i en bolle som settes på kasserollen med det varme vannet. Helst skal bollen tette kasserollens åpning slik at det ikke slippes ut damp. Smelt sjokoladen forsiktig over vannbadet. Varm opp vannet igjen dersom det er nødvendig.

Dypp marengstoppene i den varme sjokoladen og sett tilbake på stekebrettet til sjokoladen har stivnet. Av erfaring kan det være lurt å dyppe toppen av marengsen, i stedet for bunnen, slik at de ikke fester seg for godt til underlaget når sjokoladen stivner.

Oppbevar lakriskyssene tett og tørt i kakeboks med lokk.

TIPS: Lakriskyssene er supre å gi bort i gave. Pakk en håndfull inn i cellofan og gi til noen du er glad i <3

Framgangsmåten har jeg funnet på Trines Matblogg.

Print Friendly
Arkivert under Dessert, SmåkakerStikkord: , , Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *