Julekonfekt: mammas punchboller

Her er julekonfekten som vil få deg til å knuse et par kromkaker og ødelegge en havreflarn eller ti – med fullt overlegg! Sjokoladekulene gjør at du vil streve etter det uperfekte, bare for å snu det rundt til noe ganske så perfekt, mektig og dekadent. De er som en slags reinkarnasjon for kakesmuler. Verden, møt mammas punchboller. Mammas punchboller, møt verden!

Punchboller med kakepynt

Jeg er vokst opp med mammas punchboller og jeg fant tidlig ut at det var konfekt for voksne. De smakte litt som de vonde bitene i konfekteskene – de med cognac, vet du. Smaken har vokst på meg, heldigvis, og de små godbitene er nå et «must» hver jul.

Det geniale her er altså at punchbollene lages med kakesmuler. Siden du nesten garantert står igjen med en knust julekake eller to i førjulstiden, er konfektbitene perfekte å lage når det nærmer seg slutten av julekakebakingen. Trikset er altså å spare på «andresorteringen» og bruke i disse syndig gode punchbollene. Og vips! så er julekonfekten i boks – bokstavelig talt!

Mammas punchboller

100 g 70 % kokesjokolade (eller vanlig mørk kokesjokolade)
3 ss rom, gjerne krydret (spiced)
100 g romtemperert smør
1 egg, medium størrelse
5 dl kakesmuler/kjekssmuler (ikke helt pulverisert)

Kakaopulver og/eller lakrispulver
Kakepynt

Smelt sjokoladen over vannbad. Rør inn rommen. Massen vil tykne noe. Sett til side.

Pisk sammen smør og egg i en bolle. Rør den lett avkjølte sjokoladen inn i smørkremen. Massen vil bli litt klumpete, men fortvil ikke – det løser seg ganske snart!

Klargjør kakesmulene: samle det du har av ødelagte julekaker i en brødpose (krumkaker er jo en klassiker) og bruk en kjevle til å rulle over kakene slik at de blir til grove smuler. Har du ikke kakesmuler kan du bruke Digestive kjeks for eksempel og «knuse» til smuler på samme måte. Smulene skal helst ikke blir for finmalte – de skal gi konsistens til punchbollene. Ha kakesmulene i bollen med sjokolademassen og rør til alt er godt blandet. Dekk bollen med plast og sett kaldt 30-60 minutter.

nærbilde av punchboller og julepynt

Bruk hendene til å trille små kuler (pass på at de ikke blir for store – det er bare kvalmende) og trill så hver kule i kakaopulver, lakrispulver, kakepynt eller hva enn ditt hjerte måtte begjære.

Oppbevar punchbollene kaldt, gjerne i individuelle små «muffinsformer».

TIPS: Har du ikke rom (eller ikke liker det) kan den erstattes med f.eks. sherry, portvin, appelsinjuice – eller andre flytende godsaker.

Print Friendly, PDF & Email
Arkivert under Småkaker, SnacksStikkord: , , Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.