Jordbæris
Dessert 3 comments

Jordbæris, uten iskremmaskin

“Vi har en egen mage for iskrem”, har mamma alltid sagt. Og det er gjerne ytret mens hun holder en skje i den ene hånden og en stor bolle iskrem i den andre, klar til å bevise at det alltid er plass til litt is – eller mye.

Jordbæris

Jeg er også glad i is, men kan nok ikke påberope meg helt den samme lidenskapen som min mor. Jo, jeg er lidenskapelig opptatt av god is men jeg kan begrense meg (-ish).

Når jeg skal ha is, velger jeg som regel én kule med “safe” smak og én litt mer eksotisk, litt utenfor boksen. Det hører med til sjeldenhetene at jeg går for jordbæris, uten at jeg har noen nærmere forklaring på hvorfor det. Det at jeg spiser det så sjelden gjør faktisk at jordbæris blir litt eksotisk likevel – spesielt når den er laget med norske jordbær. Det blir som å spise jordbær med sukker og fløte (en sommerfavoritt for de fleste), bare i kremis-format. Nam!

Bare et lite tips på veien: ikke gjær som jeg gjorde og legg hele bær i iskremen som pynt. Det blir som å spise isbiter, og det verken smaker godt, eller er bra for tennene…

Jordbæris (ca 1 liter)

0,5 vaniljestang, kun frøene
En klype sukker
3 dl kremfløte
200 g søtet kondensert melk
200 g søte jordbær

Skrap frøene ut av vaniljestangen og gni dem sammen med litt sukker. På den måten klumper ikke vaniljefrøene seg sammen men fordeler seg jevnt i iskremen. Ha vaniljefrøene, kremfløte og søtet kondensert melk i en blandebolle (bruker du Vikingmelk, pass på at det er den som er søtet, ellers blir det en stusselig iskrem). Pisk alt til en luftig krem som topper seg fint (3-5 minutter).

hjemmelaget jordbæris

Rens jordbærene og bruk en stavmikser til å kjøre de til en jevn puré. Vend ca halvparten av jordbærpuréen forsiktig inn i kremen. Det er ikke viktig at alt er jevnt fordelt, det er mer sjarmerende om det isen blir litt mer marmorert. Ha en del av kremen over i egnet emballasje. Hell så resten av jordbærpuréen utover før resten av kremen legges på topp. Du kan også bruke en pinne eller slikkepott til å dra gjennom kremen slik at jordbærpuréen lager fint mønster inne i den ferdige iskremen. Dekk med lokk, eller legg plastfolie helt ned mot kremen slik at det ikke danner seg iskrystaller på toppen. Sett i frysen i minst 6-8 timer.

Når isen er klar til å nytes, ta den ut noen minutter før slik at den blir enklere å scoope ut. Og så er det bare å nyte smaken av norsk sommer!

Søtet kondensert melk
Det finnes mange forskjellige merker med sukret kondensert melk, men dette er det merket jeg benytter

3 Comments

 1. Lene Simonsen

  Iskremen så snadder ut! Kjøper du sukra kondensert melk på Asia-butikk?

  • ENEstående Mat

   Hei Lene! Ja, jeg kjøper boksene med sukret kondensert melk på importbutikker :-)
   Lykke til med isen :-)

 2. Pingback: 4 festlige og bakefrie desserter - ENEstående MatENEstående Mat

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.