Etter at jeg tidligere i år proklamerte at 2016 var rødbetens år i Elveslottet, har det vært sørgelig lite aktivitet på den fronten. Sånn kan det gå når jeg gir meg selv utfordringer: jeg går ofte skyhøyt ut, og så kan det være jeg lusker stille og rolig videre, med halen mellom beina. Men 2016 er langt fra over ennå, og her kommer altså et nytt forsøk på å elske rødbeter. Foranledningen er en “oppskriftsutfordring” blant matbloggerne i Norge (les mer om dette nederst i innlegget), og det har vist seg å være akkurat det sparket i baken jeg trenger for å komme videre…
Når jeg skal lære meg å like noe nytt har jeg kommet til at det må gjøres på følgende måte: jeg må spise det ofte, og det må pakkes inn i noe annet jeg liker veldig godt. Derfor ble det terte med rødbeter (eller pai, om man vil). Av en eller annen uforklarlig grunn elsker jeg når ting er pakket inn i terte- eller paiformat. Det litt tørre paiskallet med smak av smør som smelter på tunga, er bare fullstendig uimotståelig. Og faktisk vil jeg si at de bakte rotrønnsakenes sødme, sammen med den milde smaken av geitost, smuldrende paiskall og knasende nøtter er et solid skritt i riktig retning for å få meg til å elske rødbeter. Jeg nærmer meg mål!
Terte med rødbeter og søtpotet (1 porsjon)
1 plate butterdeig, eller hjemmelaget paibunn
ca 100 g rødbete og søtpotet, i terninger
2 småløk/sjalottløk, delt i to
Olivenolje
Soyasaus
Salt og nykvernet pepper
1 ss snøfrisk naturell
1 ss mager kesam
0,5 ss tørket frukt (mix det du liker:mango, ananas, aprikos)
Hakkede valnøtter
Akasiehonning
Mynteblader
La butterdeigen tine i kjøleskapet før den klemmes sammen til en ball. Kjevle ut på melet underlag til en flat disk, ca 2-3 mm tykk. Dekk med plast og oppbevar i kjøleskapet til terten skal lages.
Sett ovnen på 200 grader. Skrell røbete og søtpotet og kutt i terninger (ikke for store). Skrell småløken og del i to. Bland sammen like deler olje og soyasaus og vend grønnsakene i blandingen. Spre utover et bakepapirkledd stekebrett, krydre med salt og nykvernet pepper og bak midt i ovnen i ca 10-15 minutter.
Legg den ferdig utkjevlede tertebunnen på bakepapirkledd stekebrett. Rør sammen snøfrisk og mager kesam i en skål og smør så blandingen utover tertebunnen. La det være et par cm igjen til kanten uten osteblandingen. Fordel de bakte grønnsakene utover, og dryss over grovt hakket tørket frukt og valnøtter.
Brett inn kanten av tertebunnen og pensle utsiden med et sammenpisket egg. Stek terten midt i ovnen i ca 15 minutter, til terteskallet er sprøtt og gyldent i kantene og løk og terningene med rødbeter og søtpotet er helt møre.
Terten kan serveres rett ut av ovnen, eller mens den fremdeles er lun. Ringle over litt akasiehonning og finhakkede mynteblader, og server med masse god grønn salat og kanskje litt lettsyltede rødbeter for å få litt syrlig balanse.
#oppskriftsutfordringen
Dette innlegget er en del av et initiativ startet av Mia Frogner som skriver greenbonanza.com. Tanken er at vi matbloggere utfordrer hverandre til å dele oppskrifter innenfor et gitt tema (turmat, beter, eplekaker eller lignende) og samtidig lenker til andre matbloggere som deltar i samme utfordringen. Det er jo litt kult, da, for det kan jo være du som leser oppdager en ny oppskrift du vil prøve, eller sågar finner en ny favorittblogg du vil følge. Det er inpirerende for oss bloggere og forhåpentligvis også for leserne våre. En vinn vinn-situasjon altså, og det liker vi!
Det er ikke bare på de forskjellige bloggene du kan finne fram til oppskriftene: søk deg fram på SoMe med #oppskriftsutfordringen (jeg har laget egen tag på denne bloggen for dette også) og la deg inspirere av alle de flinke matbloggeren som finnes der ute.
Første utfordring er i gang og det er Mia selv som har valgt “beter” som tema. Det er vanvittig mye godt og rart man kan bruke beter til, og mye jeg neppe ville tenkt på om ikke det var for denne utfordringen. Her finner du linker til de andre bloggerne som deltar i utfordringen (tanken er at listen oppdateres etterhvert som det kommer flere til):
Matmagi har laget rødbetesalat med mangold og gresskarkjerneolje
Lise von Krogh har stekt og marinert bladbet, også kalt mangold
Idéfull har delt Rødmende Betefruer
Mias Mat har laget ovnsbakt rødbetehummus
My Nordic kitchen har laget Beet and berry bowl og roasted beets with goats cheese
Kvardagsmat har delt sin kvite pizza med beter
Et kjøkken i Istanbul har servert betene sammen med kikerter og harissayoghurt
Siv baker og steiker har laget rødbetesalat med ostekrem
Entusiastisk mat har pizza med beter og chevre
Spiselandslaget frister med rødbetesuppe med kjøttboller
The Norwegian Hausfrau har eksperimentert med bete- og ostefyll til pasta
Godt og Sunt har laget sjokoladekake med karamelliserte rødbeter
Sunnere alternativ frister med brownies med rødbeter og dadler
Kjøkkenmagi disker opp med rødbetemuffins
Green Bonanza har mekket beteburger med dill
Greta G har delt bete-caprese og Nordisk smoothie med grønnsaker og basilikum
Mat på Bordet frister med ovnsbakte betechips
Alt godt har servert andebryst med betechips og plommesaus