Jeg og gjær har ikke alltid vært venner, men denne oppskriften pleier å garantere suksess. Brødet blir sunt, saftig og det er superenkelt å bake. Best av alt: kjøkkenmaskinen gjør hele jobben mens jeg høster all heder og ære…
Grovbrød med valnøtter og dadler (1 brødform)
5 dl grov sammalt hvete
5 dl hvetemel
1 pk tørrgjær
2 ts salt
100 g valnøtter (hele)
50-70 g dadler (hakket)
5 dl kaldt vann
Soyaolje til smøring av brødform
Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok. Ha alt det tørre, nøtter og dadler, i bollen. Start maskinen og la alt blande seg litt før vannet tilsettes. La maskinen elte deigen 5-10 minutter. Deigen er ganske klissete og det skal den være. Dekk bollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse, eller i minimum 40 minutter.
Ha deigen over i smurt brødform, dekk med plast og la den etterheve i min. 30-40 minutter.
Sett stekeovnen på 180 grader (varmluft) eller 200 grader (vanlig ovn).
Stek brødet på nederste rille til kjernetemperaturen er 96 grader (ca 50 minutter).
Avkjøles på rist. Godt til frokost, matpakker, supper, salater osv.
TIPS: Brødet er definitivt best når det er ferskt (dag 1-2). Det kan også fryses, og da er det best å hive i frysen med en gang det er avkjølt.