Da jeg vokste opp hadde vi tomatsuppe og pannekaker til middag hver mandag. Denne rare kombinasjonen var fast rutine, trygt og godt. Og jeg er rimelig sikker på at hvis mamma fremdeles lagde tomatsuppe hver mandag, så ville hun nok ha byttet ut den gamle posesuppa for denne oppskriften her.
Eller kanskje en med litt mer sting i smaken, som den enkle tomatsuppa mi med chili. Hint, hint…
Klassisk tomatsuppe (1 stor porsjon)
5 dl grønnsakskraft/buljong
25 g smør
0,5 stangselleri
0,25 gul løk
0,5 gulrot
0,5 purre
1 ss tomatpuré
2 store modne tomater eller 0,5 boks hermetiske tomater
1 neve frisk basilikum
1 ss sukker
Salt og pepper
(1/2 dl fløte)
Lag kraften ferdig først. Jeg bruker stort sett alltid fond eller buljongterning. Fond er mindre salt enn buljong, noe som kan være greit. Blir kraften for salt blir det vanskelig å gjøre noe med den når den er tilsatt de andre ingrediensene.
Vask, skrell og kutt alle grønnsakene (ikke tomatene) i små terninger. Fres grønnsakene i smør sammen med tomatpuré.
Ha i tomatene (friske i terninger, eller hele fra boks) og fyll på med kraft. La suppen småkoke i ca 1/2 time.
Kjøres glatt med mikser/stavmikser/blender. Smak til med litt frisk hakket basilikum, sukker, salt og pepper.
For en kremet utgave er det godt å ha i fløte etter at suppen har vært i blender. Bruk ca 1/2 dl husholdmingsfløte eller kremfløte og kok opp før du krydrer ferdig.
Serveres med godt brød, hardkokte egg, kjøttboller eller en klatt med rømme. Eller… pannekaker!
TIPS: Om du ikke er fanatisk på vegetarmat: Kyllingfond/buljong kan gi en fyldigere smak enn grønnsaksfond/buljong. Etter min mening…
Oppskriften er hentet fra “Familiekokeboka” av Tom Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen