Jeg digger å lage ting på glass og flasker – som for eksempel syltetøy, sylteagurker, saft og lignende. Men for meg er det egentlig noe som hører høsten til. Rabarbra, derimot, er jo i skuddet for tiden, og nå er tiden for å bevare de herlige sommerstengene så lenge som mulig. Chutney er ikke noe jeg er så veldig vant med, og det er i alle fall ikke noe jeg har laget før. Men en gang må jo være den første, og da falt valget på deilig rabarbrachutney. Det er nå offisielt mitt nye favoritt-tilbehør til sommerens grillmat!
Rabarbrachutney (1 glass)
ca 350 g rabarbra
1/2 løk
1 fed hvitløk
1/2 stor rød paprika
10 g frisk ingefær
1 dl brunt sukker
1/2 ts salt
1/4 dl hvitvinseddik
Rens og skjær opp rabarbraen i biter på 1-2 cm. Kok opp litt vann og la rabarbraen koke i ca 1 minutt. Sil av vannet. Ved å gi rabarbraen et raskt oppkok kvitter du deg med den beske smaken.
Hakk løken og finhakk hvitløken. Rens og finhakk eller rasp ingefæren. Rens og finhakk paprikaen. Bland alle ingrediensene i en kjele og kok opp. La det hele småkoke ca 1/2 time eller til chutneyen er passe tykk.
Ha rabarbrachutneyen på et sterilt glass. Oppbevares i kjøleskapet og tas fram ved enhver grillanledning. Enjoy!
Oppskriften fant jeg på Lines Mat og Miljø (finner ikke nettsiden lenger, dessverre).
Så fine bilder du har tatt :-) Håper du har hatt en fin pinse!
Takk skal du ha, Eva!
Pinsen har vært god. Håper du også har hatt noen fine dager! AC:-)
Smart! Dette ser veldig godt ut. Nå er jo rabarbrasesongen snart over. Tror jeg må snike meg over i hagen til naboen og stjele sånn ca. 350 gram til av rabarbraen hans før det er for sent.
Husk at du kan fryse rabarbrastilker, Frida! Så når du først skal på slang, så kan du jo ta med et par ekstra gram for senere bruk ;-)
Fantastisk tips å lage chutney av rabarbra! Det skal jeg gjøre i dag! Jeg elsker rabarbra selv. Har 3 store “trær” i hagen og den blir nesten høstet HELT ned i disse tider hvert år. Heldigvis elsker sønnen min rabarbrasyltetøy.
Akkurat nå ligger en rabarbrapai i ovene :o)
Sinnsykt godt lun, med krokanis på toppen…. nam nam
mmm… det hørtes veldig godt ut, Mona. Send meg gjerne tips på rabarbrasyltetøyet ditt :-)
Hei, jeg har også mye rabarbra og sliter med hva jeg kan lage av de. Chutney skal jeg forsøke, men kunne også gjerne tenkt meb oppskriften på syltetøyet og paien som Mona Sire har laget. Har du fått de oppskriftene håper jeg dere vil dele :)
Kjenner dessverre ikke til Monas oppskrifter, men forsøk smuldrepai med rabarbra og jordbær: https://www.enestaaendemat.no/2011/06/17/smuldrepai-med-rabarbra-og-jordbaer/
Superdigg :-)
Takk for det :-) Fikk du svar i forhold til syltetøyet du spurte henne om oppskriften på?
Det skal ikke være sukker i denne?
Jo, det skal faktisk være det. Men du kan sikkert utelukke, eller bruke en erstatning :-)
Joda. Så det ikke før nå ;)
Hei,
Det står at alt sammen skal kokes opp, men det står ingenting om væske mengde som skal tilsettes. Er det bare litt slik som med rabarbran til å begynne med?
Neida, det er nok væske med eddik og sukker. Det skal ikke tilsettes mer væske