En dag lå en grov baguette og kikket på meg fra skuffen. “Hva skal du bruke meg til da?” lurte den på. En rask gjennomgang av kjøleskapet produserte løk, rosenkål og aioli. Og ikke så voldsomt mye mer. Innkjøperen min må være på ferie igjen, tenkte jeg litt surt, før en liten sjekk i frysen avslørte en glemt pose med reinsdyrskav. Og slik ble Sandwich à la Tordenskjold født.
Sandwich à la Tordenskjold (1 porsjon)
En halv grov baguette
ca 80 g reinsdyrskav
0,5 gul løk, skåret i tynne båter
1 fedd hvitløk, finhakket
Litt fersk ingefær, revet, eller 0,5 ts ingefærpulver
En liten kvist frisk rosmarin, eller et lite dryss tørket rosmarin
5 rosenkål
Smør til steking
Salt og pepper
Hjemmelaget aioli
La kjøttet tine på benken i ca 30 minutter. Smelt ca 1 ss smør i stekepannen, på middels sterk varme. Ha i kjøtt, løk, hvitløk, ingefær og rosmarin, og la alt surre og brunes til løken er blitt myk og brun.
Rens og vask rosenkålen. Del de i 2 og kok i lettsaltet vann i ca 2 minutter. Hell av kokevannet. Ha rosenkålen i stekepannen sammen med kjøttet og la alt surre ca et minutt til. Smak til med salt og pepper.
Del baguetten på langs og smør et tynt lag aioli på hver skive. Fordel kjøttblandingen på brødet, og ha enda litt mer aioli på toppen.
TIPS: Litt rørte tyttebær eller tyttebærsyltetøy på toppen setter en ekstra spiss på det hele. Hvis du har…