Jeg regner det som rimelig sikkert at jeg ikke er den eneste som ser fram til litt “striskjorte og havrelefse” nå som januar er i gang. Eller den litt mer moderne versjonen: dongeribukse og knekkebrød. Det har vært en fet julehøytid – rik på gaver, familiestunder og ikke minst kalorier.
Nyttårsforsetter har jeg ikke så veldig stor tro på, men det er jo ingenting i veien for å ha et par gode intensjoner for kropp og sjel. Her er et knippe av hva jeg skal meske meg med for å få en magrere start på det nye året.
Knekkebrød
Hjemmelaget knekkebrød er jeg nesten avhengig av, og det er min versjon av “havrelefse”. De spises til frokost, lunsj og av og til middag(!), året rundt, med eller uten pålegg. De kan til og med brukes som “krønsj” i yoghurt til en kjapp frokost. For variasjon veksler jeg mellom Trines og Heges knekkebrød.
Suppe
Jeg er fullt klar over at supper kan være fete, men min forskrudde hjerne er overbevist om at flytende mat er sunnere enn fast… Sant eller ikke, så er det i alle fall sabla godt, og jeg skal lage MYE mer suppe i 2013 (det er et nytt forsett, og noe jeg faktisk tror er gjennomførbart). Favoritter nå på starten av året er Fattigmanssuppe, potet- og purresuppe og rødbetesuppe. Fargerike og smakfulle supper som varmer både magen og en slunken januarlommebok.
Fisk
Selv om jeg har spist mye fisk i jula så er det ikke helt det samme. Jeg lengter etter litt mer eksotiske kombinasjoner og smaker nå som tradisjonsmaten har stått i fokus litt for lenge. Torsk med pesto, teriyakilaks og sesampanert lange er gode alternativer …
Salat
Det er jo ikke akkurat varmende med salat (kanskje med unntak av lun nudelsalat). Bortsett fra det, synes jeg salat er digg året rundt. Variasjonsmulighetene er uendelige, og det er sjelden jeg klarer lage to helt like salater. Dermed blir jeg aldri lei heller. Her er et par “høydare” etter min mening: Fruktig linsesalat, potetsalat med chorizo, cæsarsalat og villrissalat med appelsin og fennikel.
Litt snop “må” jeg ha
Etter uker med småkaker, marsipan, konfekt og overdådige desserter er det ikke fritt for at kroppen min har lagt til seg den uvanen at den forventer noe søtt. For “krisesituasjoner” har jeg noen hjemmelagde müslistenger på lur. Og cottage cheese (don’t knock it until you try it…)
Restene etter julebaksten har jeg tatt med på kontoret, bare sånn for sikkerhetsskyld…
Godt nytt år!