Når det kommer til Eyvind Hellstrøm vil jeg ikke akkurat kalle meg selv blodfan. Jeg har ingenting mot han som person og han kan gjerne komme hjem til meg og rydde litt hvis han vil (jeg har alltids bruk for hjelp til litt lett husarbeid, jeg). Som programleder, derimot, mangler han det lille ekstra som gjør at jeg gidder å se på…
Likevel er Hellstrøm først og fremst kokk, og det kan jo hende han har noe å fare med av og til (hehe), men siden jeg ikke følger med på programmene hans får jeg jo ikke med meg de potensielle gullkornene. Derfor var jeg veldig glad for at min venninne Maiken tipset meg om Hellstrøms mastersaus. Ifølge henne er den “sjuuukt god”, og noe av det beste hun hadde laget på lenge! Med en sånn referanse måtte jeg jo bare prøve, og det angrer jeg ikke på. Jeg er nå offisielt superfan (av sausen, altså)…
Risotto med laks og mastersaus (1 porsjon)
25 g smør
0,5 gul løk, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
75 g risottoris
0,5 ss hvitvinseddik
1 ss vann
3-3,5 dl fiskekraft eller grønnsakskraft
25 g revet parmesanost
10 g vårløk, skivet
100 g laksefilet, i små kuber (gjerne Salmalaks)
En liten skvis sitronsaft
Mastersaus
1 ts fersk ingefær, finhakket
1 ts hvitløk, finhakket
1 ts gressløk, finhakket
0,5 ss brune oliven, finhakket (taggiasca eller kalamata)
1 ts tomatkjøtt (uten skall og frø), finhakket
2 ss god olivenolje
0,5 ss soyasaus
0,5 ss frisk koriander, finhakket
Start med mastersausen slik at den kan modne seg mens risottoen lages. Ha alle ingrediensene i en skål og rør godt. Rett før servering kan den smakes til med litt nykvernet pepper om nødvendig.
Kutt laksefileten i “bite size” kuber (eller kjøp ferdige oppkuttede laksekuber). Skjær bort det brune fettet for å få en renere smak. Varm en vid gryte, eller en stekepanne, på middels sterk varme. Smelt litt av smøret og stek løk og hvitløk et par minutter til den er blank og myk. Tilsett risen og vend sammen med smør og løk. Ha i hvitvinseddik og vann og rør om til væsken er absorbert.
Skru opp varmen på pannen/gryten og øs over litt kraft. Rør i risen hele tiden til kraften har trukket inn. Spe på med mer kraft under stadig omrøring. Etter ca 15-18 minutter er risen ferdig. Den skal være myk på utsiden, men ha en litt fastere kjerne. Er det ikke mer kraft igjen, bruk vann til å spe videre til risen er klar. Konsistensen skal være litt grøtaktig.
Vend i resten av smøret, parmesanosten og vårløken, og rør godt til smøret har smeltet og risottoen blir kremet og myk. Vend forsiktig i laksebitene. Laksen skal være ganske rå ved servering. Skvis over litt sitronsaft og server med én gang med spenstig mastersaus på toppen.
Oppskrift på mastersausen fant jeg på TV 3s nettsider.
Nam nam! Dette så kjempe godt ut!
Takk for det, Karl! Det er bare å hive seg rundt og lage ;-)
Så stas å bli nevnt i bloggen din, AC!
Det skulle bare mangle! Synes det er stas når du deler velsmakende tips med meg :-)