Ethvert kjøleskap med respekt for seg selv bør inneholde en krukke med hvitløksconfit. Jeg er rett og slett forelsket. Såpass mye at jeg hadde spist opp halvparten før jeg rakk å ta bilde. Det sier i grunnen det meste, ikke sant?
De milde, søte og vidunderlig myke gullkornene passer perfekt til marinader, sauser og dressinger – aioli for eksempel. De er også fantastisk gode på pizza, i rotmos, eller smurt rett på brødet til ditt favorittsandwich.
Og så må man for all del ikke glemme oljen. Den gir et solid hint av alle de gode smakene som ligger i hvitløksconfiten, og er langt bedre enn hvitløksolje kjøpt i butikken. Bruk den for eksempel til ovnsstekte poteter og grønnsaker, til steking av kjøtt og fisk, eller over litt kokt pasta i en pastasalat. Mmmm… Sava, så godt!
Hvitløksconfit (1 glass)
4-5 hele hvitløk
Mild olivenolje, eller rapsolje
Løsne hvitløksfeddene fra stilkfestet. Skrell hvert fedd ved å “knuse” de lett med håndbaken eller bredsiden på en kniv. Fjern gjerne stilkfestet, og eventuelle spirer. Ha feddene i en kasserolle og hell over nok olje til at hvitløksfeddene er godt dekket. Varm opp på middels varme til små bobler begynner å danne seg rundt hvitløken. Senk temperaturen, men pass på at boblene ikke stopper. La alt koke slik i ca 1 time. Avkjøl helt før hvitløk og olje helles på sterilt patentglass/glass med tett lokk. Oppbevar hvitløksconfiten i kjøleskapet og den kan spre velsmakende og velstinkende glede i ca 2 uker.
TIPS: Pga fare for botulisme er det veldig viktig å benytte helt sterile glass, oppbevare hvitløksconfiten i kjøleskapet og ikke bruke etter ca 14 dager. Med den relativt korte holdbarheten egner hvitløksconfiten dessverre seg dårlig som spiselig gave.
Inspirasjonen til å lage, og så gafle innpå, masse hvitløksconfit fant jeg i Ina-Janine Johnsens bok Eltefritt brød og himmelske kaker.
Wow! For en god idé! Kan spesielt tenke meg at det er herlig i aioli som du sier. Smattsmatt! Kjøper noe ny olivenolje i dag, så kanskje blir det noe confit på oss også! Takk!!
Ah… du kommer til å bli helfrelst :-D
Hei! Dette er helt fantastisk! Laget de faktisk på lørdag, søndag va de tomt:) ble brukt til både pizza, aioli å smørbrød! Namnam
Halleluja ;-)
Så morsomt at du la ut dette. Jeg postet nettopp et innlegg om hvitløk i olje også. Min er kanskje litt forenklet og har andre bruksområder, men din skal absolutt prøves!
Så vittig :-) Great minds think alike, you know :-)
Men du bøv virkelig prøve confiten. All skarp smak forsvinner og det blir bare mildt og godt :-)
Samme her- fullstendig hekta! :)
:-)