Satay-spyd får meg alltid til å tenke på en liten, skranglete matvogn i Thailand, med glodhet grill, mystiske kjøttstykker og all verdens deilige dufter. Dét, og en gatekokk uten tenner, og med en håndhygiene man helst ikke burde fundere for mye på…
Biff satay med jordbærsalsa er min “norske” utgave av den østlige klassikeren. Det møre og godt krydrede kjøttet matches perfekt med den søte salsaen – alt med hint av eksotiske smaker. Det er som en liten thailandsk gatemat-fest for ganen – minus den tannløse gateselgeren…
Biff satay med jordbærsalsa (kveldssnack for 1 eller 2 forretter)
ca 150 g entrecôte, i tynne siver
Grillspyd
Marinade
1 ts karripulver
1 ts paprikapulver
0,5 fedd hvitløk, presset eller finhakket
0,5 ts revet limeskall
2 ts ketjap manis (tykk, søt soyasaus)
2 ts solsikkeolje
1 klype salt
Ha alle ingrediensene til marinaden i en bolle og rør om. Tørk entrecôten med kjøkkenpapir og skjær opp i 5-6 tynne skiver (2-3 cm bredde x 8-10 cm lengde). Legg kjøttet i bollen og bland godt slik at den tyktflytende marinaden kommer godt til over alt. La kjøttet marinere et par timer (eller ca 30 minutter i vakuum).
Tre bitene på hver sitt grillspyd – på langs. Legg spydene på tvers av rillene på en varm grill og svi raskt på begge sider. Du kan også steke spydene i grillpanne eller i ovnen (ca 220 grader). Siden kjøttet er såpass tynt er det snakk om få minutter på hver side.
TIPS: Bruker du grillspyd av tre bør disse bløtlegges noen minutter før kjøttet tres på. På denne måten unngår du at spydene å ta fyr i ovnen eller på grillen.
Jordbærsalsa
0,5 kurv jordbær
1 moden mango
1-2 ss frisk koriander, finhakket
1-2 ss ristede peanøtter (vanlig salte)
ca 1 ts sweet chili sauce
En liten skvis limesaft
Kutt jordbær og mango i små biter og ha i en bolle. Dryss over frisk, finhakket koriander og peanøtter (ristet i tørr panne noen minutter til de har fått litt farge). Ha til slutt over sweet chili sauce og litt limesaft. Rør om og server sammen med de nygrillede satay-spydene.
Så kjempegodt ut!
Takk for det, Sol :-)