En dag, for mange somre siden, hadde jeg et kort stunt som jordbærplukker. Vel, det var egentlig bare en halv dag. Etter 3 timer med rumpa i været hadde rygg og knær fått nok, og ved lunsjtider jeg sneik jeg meg tilbake til byen uten engang å be om betaling for den ene kassen jeg hadde plukket. Sommerjobben kostet meg litt stolthet og 32 kroner i busspenger, men jeg lærte i alle fall at jordbær er verd sin vekt i gull. Og at jeg nok ikke skulle satse på en karriere som jordbærplukker…
Jordbær = sommer. Store, søte, røde og kortreiste. For det er liten tvil om at det er de norske jordbærene som er best (uansett om de er selvplukkede eller butikkjøpte). De som har trosset det norske klimaet, og blitt til fullkomne små symboler på favorittårstiden min. Ah, finnes det noe bedre?
Her er tre søte jordbærsnacks til lange, lune sommerkvelder:
Jordbær med pepperost og valnøtter
Jordbær
Kremost med peppersmak
Valnøtter
Akasiehonning
Vask og tørk jordbærene om nødvendig. La stilken sitte på, og del hvert bær i to. Skjær av en liten bit på “undersiden” slik at bærene ligger stødig med snittflaten opp. Smør på sprek kremost med peppersmak, legg på en valnøtt, og topp med en dasj søt akasiehonning.
Minitoast med jordbær og balsamicoeddik
Små baguettskiver, grillet eller toastet
Brie eller Chèvre, i skiver
Jordbær, i skiver
Balsamicoeddik
Skjær skiver av baguetten (0,5-1 cm tykke), og grill skivene lett på begge sider (eller ta de en runde i toasteren). Legg på et par skiver med myk og mild brie. Fjern den grønne hamsen på jordbærene og del i skiver (prøv eggedeleren!). Legg på jordbærskivene, og ringle over et par dråper god balsamicoeddik.
Jordbær i sjokoladedrakt
Jordbær, hele
100 g mørk sjokolade (gjerne 70%), i biter
Maldonsalt
Vask og tørk jordbærene om nødvendig. La den grønne “pynten” sitte på. Kok opp vann i en liten kasserolle. Trekk kasserollen fra varmen. Sett en varmesikker skål eller bolle over kasserollen slik at det blir tett. Ha halvparten av sjokoladen i den oppvarmede bollen, og rør til alt er smeltet. Tilsett resten av sjokoladen og rør videre til alt er smeltet igjen.
Dypp hvert enkelt jordbær i den smeltede sjokolademassen, og legg på et fat/brett dekket med bakepapir. Dryss på litt maldonsalt, og la sjokoladen stivne fullstendig før den friske konfekten serveres. Sjokoladejordbærene kan også stå 10 minutter (ish) i kjøleskapet for å hjelpe sjokoladen å stivne.
Alle godsakene bør nytes ferske, sammen med gode venner, kanskje, og definitivt med noen bobler i glasset…
TIPS: Husk at jordbær ikke liker fuktighet. Ikke skyll jordbær som ikke skal spises umiddelbart. Og pass på at bærene tørkes helt etter de har vært våte, ellers taper de seg kjapt i smak og utseende.
Hei! Hvilken balsamicoeddik vil du anbefale? De jeg har kjøpt tidligere har vært veldig flytende, og passer ikke like godt til desserter og lignende..
Hei Karine!
Jeg bruker Balsamic Vinegar of Modena fra Oliviers & Co. Den er ganske tykk og fin i konsistensen, men uten tilsatt sukker som balsamic glaze gjerne har.