Hvis jeg noen gang skulle være så uheldig at jeg blir tryllet om til et gresskar, da håper jeg virkelig at jeg blir et flaskegresskar. Hvem vil vel være et kulerundt kjempegresskar? Dessuten heter flaskegresskar noe så herlig som “butternut squash” på engelsk, og med et slik navn må man jo bare like det. Det er likevel det indre som teller mest: Flaskegresskaret har et mildt, søtlig og nøtteaktig “kjøtt” som har evnen til å bli til den mest eventyrlige suppa jeg har smakt på veldig lenge.
Til oktobers suppekjøkken inviterte jeg altså på kremet gresskarsuppe. I forkant fikk jeg litt panikk for ikke å få tak i nok av mine elskede flaskegresskar og tømte derfor lagerbeholdningen fullstendig hos min lokale import-butikk. Resultatet ble X antall liter suppe for mye. Det viser seg nemlig at selv etter 10 suppekjøkken sliter jeg fremdeles kraftig med mengdeberegningene mine. Løsningen ble å ta med restene på jobb, og som ved et trylleslag var suppa borte. Jeg lurer på om jeg kanskje har skapt noen flere “butternut fans”…
Kremet gresskarsuppe (1 porsjon)
1 ts solsikkeolje
1 ts smør
1 lite fedd hvitløk, finhakket
0,5 gul løk, finhakket
0,5 rød chili uten frø, finhakket
0,5 ts korianderfrø, knust i morter
0,5 ts malt spisskummen
0,5 stangselleri, i biter
1 liten potet, skrelt og kuttet i terninger
Ca 300 g flaskegresskar, skrelt og kuttet i terninger
2,5 dl grønnsakskraft/-buljong
1 dl fløte (krem- eller matfløte)
Salt og pepper
Akasiehonning og chilipulver (kan sløyfes)
Tilbehør
Ristede gresskarkjerner
Eplebiter
Start med å klargjøre alle ingrediensene. Flaskegresskarets skall er ikke tykt, så en god skarp rotskreller er alt du trenger for å fjerne skallet. Potet- og gresskarterningene bør være ca like store. Jo mindre terninger, jo fortere blir alt gjennomkokt.
Ha olje og smør i en gryte, og varm opp på middels sterk varme. Tilsett hvitløk, løk, chili, korianderfrø og spisskummen, og la det surre til løken blir blank og myk. Rør om underveis, og pass på at ikke noe svir seg. Ha i stangselleri, potet og gresskar. Rør om, og la alt surre 1-2 minutter. Hell over kraften og kok opp. Senk temperaturen og la suppa putre til alt er mørt og godt kokt (ca 30-45 minutter).
Bruk stavmikser eller blender til å kjøre kraft og grønnsaker til en jevn puré. Tilsett fløten, og kok opp på ny. Smak til med salt og pepper.
For å trekke fram enda mer sødme tilsett 0,5-1 ts akasiehonning. Tilsett litt chilipulver (0,25 ts) hvis du vil ha litt mer styrke.
Server suppen med et lite dryss eplebiter og ristede gresskarkjerner. Tilbehøret gir sprø og frisk tekstur til den mektige pureen.
Mmmm… Denne suppa smaker som høst!
Tusen takk til Stina som var den perfekte kjøkkenassistenten til suppekjøkkenet denne gangen!
er denne oppskrift kun til 1 porsjon?
Ja, det er middag til 1 person, eller forrett til to :-)
God og høstlig suppe
Kunne ikke vært mer enig