Sashimi er kanskje ikke det du forbinder med hverdagsmat, men det burde egentlig være det. I tillegg til at det er sunt og sabla digg er sashimi overraskende raskt og enkelt. Maten står på bordet i løpet av få minutter, og det blir ikke særlig mye oppvask å snakke om heller. Det er nesten enklere enn å ta på seg sokkene om morgenen – i alle fall hvis du er like stiv og støl som jeg er…
Sashimi med ponzusaus og mango (1 porsjon/2 forretter)
Ponzusaus
1 ss soyasaus
1 ss saft av lime og sitron
1 ts riseddik
0,5 ts sukker
0,5 fedd hvitløk, finhakket
1 cm rød chili, finhakket
1 ts finhakket frisk koriander
150 g rå Salmalaks
0,5 mango, i staver eller skiver
0,5 vårløk, finsnittet
1 ts sesamfrø, ristet i tørr panne
Start med ponzusausen. Bland sammen soyasaus, sitrussaft og riseddik i en skål, og rør ut sukkeret i blandingen. Tilsett finhakket hvitløk, chili og koriander. Rør godt. La gjerne sausen stå å godgjøre seg litt hvis du har tid til det.
Vær nøye med hygienen: bruk ren fjøl og kniv når fisken skal kuttes. Skjær tynne skiver av den rå laksefileten (3-4 mm) og anrett fint på en ren tallerken. Fjern skallet på mangoen og del i passe tynne staver. Legg mangoen på tallerkenen og dryss over finsnittet vårløk og ristede sesamfrø. Klar – ferdig – dypp og nyt!
TIPS: Benytter du annen annen rå fisk enn Salma må fileten ligge i frysen i minst 24 timer før bruk.
Oppskriften på den spenstige ponzusausen har jeg fått av min søte sushi-elskende venninne Karina.
Jeg kjøper faktisk ponzusaus, for jeg synes den smaker best med yuzu. Dårlig stelt med det i Norge .
Men du, prøv din oppskrift med avocadoskiver i tillegg, og et dryss av granateplekjerner. Snadder
Takk for gode tips, Mona! Mener faktisk at jeg har sett ponzusaus med yuzu på flere butikker her i Oslo (sikkert Meny eller Mega), så den skal jeg kjøpe. Digger også avokado til, men granatepler har jeg ikke prøvd. Det står nå på handlelista