Potetsuppe er svært populært, og det er ikke uten grunn. Vichyssoise (potet- pg purresuppe) er jo en klassiker – ingrediensene er lett tilgjengelige og den er enkel å lage. Men det er ikke til å stikke under en stol at potetsuppe kan være svært mild, og jeg merker at jeg ikke alltid er så god på “mild”. Noen dager må jeg bare ha litt mer slagkraftig smak. Derfor liker jeg å “piffe” den opp litt. Pynte litt på brura, som det heter. Her har jeg droppet purren til fordel for den litt frekkere fennikelen, toppet med ristede fennikelfrø (for å få fram enda mer av den gode anissmaken), chorizopølse og sprøstekt løk fra pose! Crazy I know, men det funker som heia!
Potet- og fennikelsuppe (1 porsjon)
1 ts smør
1 fedd hvitløk, delt i to
1/4 gul løk, kuttet i grove biter
125 g fennikel, i skiver
150 g potet, i biter
50 g sellerirot, i biter
2,5 dl kyllingkraft (eller grønnsakskraft)
30 g crème fraîche
Salt og pepper
Fennikelfrø, ristet i panne
Chorizopølse, i skiver
Sprøstekt løk (fra pose funker finfint)
Smelt smør i en kasserolle på middels sterk varme. Skrell hvitløksfeddet og del det i to på langs. Fjern de tørre lagene på løken og kutt i grove biter. Surr løk og hvitløk i smøret til løken blir blank, uten at den tar farge. Tilsett fennikel, potet og sellerirot og hell over kraften. Bruk grønnsakskraft om det er ønskelig med en vegetarsuppe. Legg på lokk og kok opp. Senk temperaturen og la suppa småputre til grønnsakene er møre.
Forbered tilbehøret mens suppa koker: Hele fennikkelfrø ristes forsiktig i en varm, tørr stekepanne i 3-5 minutter. Varmen gjør at den fine anissmaken kommer bedre fram og frøene får en fin aroma. Oppbevar de ristede frøene i en skål til de skal brukes. Skjær tykke skiver av chorizopølse og stek forsiktig i stekepanne på middels svak varme. Siden pølsa er så fet i seg selv er det ikke nødvendig med ekstra fett. Når chorsizobitene begynner å svette vend om og stek videre på motsatt side. Skivene behøver ikke bli noe annet enn gjennomvarme.
TIPS: Skal du steke mye chorizopølse? Sett ovnen på 200 grader, legg pølsebitene i en ildfast form og stek midt i ovnen i 5-10 minutter. Vend om underveis og følg med så ikke pølsebitene blir svidd.
Bruk blender eller stavmikser til å kjøre den ferdig kokte suppa til en jevn puré. Sett kasserollen tilbake på komfyren på svak varme og rør inn crème fraîche. Smak til med salt og pepper. Server suppa med et lite dryss fennikkelfrø, biter med stekt chorizopølse og sprøstekt løk. Oppskriften er inspirert av Trines Matblogg.