Ingefær shortbread

Et av favoritteventyrene mine da jeg var liten var «Den stygge andungen». Jeg identifiserte meg selv litt med den pjuskete andungen – bare min form var mer som en litt stuttkjukk grisunge ikledd en noe trang lyserosa ballettdrakt. Jeg ville selvsagt bli ballerina, og jeg drømte om at jeg ville bli til en «svane» når jeg bare ble voksen… Nå vet jeg ikke akkurat om jeg er blitt en svane, men jeg ble kalt et «fruktfat» her om dagen, så jeg anser herved drømmen min som oppfylt!

ingefær shortbread

Og hva har så dette med shortbread å gjøre, tenker du kanskje? Jo… Shortbread (de tradisjonsrike skotske kjeksene) er litt som den stygge andungen. De er ikke all verdens å se på og kan fort ende opp med å bli ut-og-inn-kaker. Forvandlingen skjer når kjeksene finner veien inn munnen. Da åpenbarer det seg et himmelsk stykke bakverk som smelter på tunga og smaken av smør og krydder (siden det er jul har jeg brukt ingefær og nellik) sprer sine vinger og gir smaksløkene dine et aldri så lite surpriseparty… Oh, my lord!

Ingefær shortbread (15-20 stk.)

125 g smør
75 g sukker
150 g hvetemel
50 g semulegryn
1,5-5 ts malt ingefær
1/4 ts malt nellik
1 klype salt

Ta smør ut av kjøleskapet og kutt i små terninger. La smørterningene bli litt temperert før du går videre. Da blir det lettere å piske sammen med sukkeret. Smøret skal likevel ikke være altfor mykt.

Ha smørterningene i en bakebolle sammen med sukkeret. Bruk en håndmikser til å vispe sammen sukker og smør til det blir luftig og mykt.

Bland sammen alle de tørre ingrediensene og ha over smørblandingen. Bruk en sleiv, eller hendene, til å jobbe mel og krydder sammen med smør og sukker. Resultatet blir en «kort» deig som ikke nødvendigvis vil henge sammen. Derav navnet «shortbread». Bruk hendene til å pakke deigen sammen til en rektangulær blokk som pakkes inn i plastfolie og legges i kjøleskapet i 30 minutter.

Sett ovnen på 160 grader. Kjevle den avkjølte deigen ut på kjøkkenbenken. Bruk litt mel på underlaget om nødvendig. Når emnet er blitt ca 0,5 cm tykk er det klart til å kuttes i biter. Bruk en kniv eller et pizzahjul hvis du vil ha jevne rektangulære kjeks. Kakeutstikkere i forskjellige former kan også benyttes. Prikk de ferdige kjeksene lett med en gaffel og stek midt i ovnen i 12-15 minutter. Kjeksene er ferdig stekt når de har begynt å få litt farge i kantene. Avkjøles på brett/rist før de oppbevares i kakeboks.

Shortbreadkjeks med blåmuggost, pekannøtt og honning

Serveringstips: Server ginger shortbreads til ostefatet. Pepperkakesmaken passer blant annet helt perfekt til blåmuggost.

Print Friendly, PDF & Email
Arkivert under Bakst, SmåkakerStikkord: , , , Bokmerk permalenken.

2 Responses to Ingefær shortbread

  1. Mari sier:

    Jeg håper du har skrevet feil, og at deigen skal kjevles 0,5 cm tykk, ikke 0,5 mm…. :D

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.