På tross av alle mine gode intensjoner om å grave fram ukarakteristisk selvbeherskelse, blir juletiden alltid et eneste stort etegilde. Måltidene glir i hverandre fra morgen til kveld, sult blir et fjernt og vagt minne, og alle de løse og ledige klærne mine blir hold-in-trange på null-komma-svisj… Det burde egentlig være fysisk umulig å bli fysen på noe kjesk i tillegg, men ikke for denne jenta, nei! Klemt inn mellom heftig julebrunsj, kaffe og kaker og enda heftigere julemiddag gjøres det rom for litt nøttesnacks. Det er nemlig alltid plass til hjemmelagde chilinøtter.
Denne kick-ass nøttemiksen egner seg også godt resten av året som spenstig tursnacks, fine vertinnegaver og kjesken-midt-på-dagen-snop.
Hjemmelagde chilinøtter
0,5 dl solsikkeolje
1 ss paprikapulver
1 ss malt spisskummen
1,5-2 ts chilipulver
1-1,5 ss maldonsalt
4 dl mandler
4 dl pekannøtter
4 dl pistasjnøtter, usaltet og uten skall
Sett ovnen på 220 grader. Ha olje, paprika, spisskummen og chili i en stor blandebolle. Knus maldonsaltet og bland inn. Tilsett nøttene og rør godt til krydderoljen er godt fordelt.
Fordel nøtteblandingen jevnt utover to bakepapirkledde stekebrett. Bak midt i ovnen i 4-5 minutter. Følg godt med – nøttene og krydderet blir fort brent hvis de står for lenge. Rør om midtveis i stekingen.
La chilinøttene avkjøles før de helles på glass, men pass på å gumle noen mens de fremdeles har litt lunk. Holdbarhet er ca en måned.
TIPS: Bruk de nøttene du liker best eller det du har tilgjengelig. Paranøtter, usaltede peanøtter og cashewnøtter. Anything goes. Men må si at pekannøttene gjør seg ekstra godt i denne blandingen.
Inspirasjon til chilinøttene fant jeg på Vegetarbloggen.