Helt siden jeg tidlig på 80-tallet oppdaget at “guffa” i midten var den virkelige skatten (det “vanlige” folk kjenner igjen som toppingen), har pizza vekket sterke følelser som lengsel, lykke, smerte, frustrasjon og glede. Ekte kjærlighet, altså! Det er mitt lengste kjærlighetsforhold noen sinne… Det nest beste ved dette forholdet er at mengden vrengte sokker på soveromsgulvet, er lik null. Det beste er selvsagt den smelta osten!
De få gangene pizza kan gi meg frustrasjon er hvis jeg ikke har pizzabunn klar til bruk. Ingen halvstekte bunner, tortillalefser eller pitabrød som kan redde dagen. But those days are over, baby! Min søte matglade venninne Oda har lært meg et triks som tar pizzaforholdet mitt et skritt videre: Lynpizza! Hjemmelaget pizza som er klar til å nytes på 30 minutter. Er det rart jeg er hekta?
Pizza med persimon og blåmuggost (1 porsjon)
Lynrask pizzabunn
130 g hvetemel
1/4 ts salt
1 dl vann, romtemperert
2 g fersk gjær
Semulemel til utbaking
Ha 70 gram hvetemel og salt i en bakebolle. Løs opp gjæren i halvparten av vannet og bland sammen med hvetemelet i bakebollen. Tilsett resten av vannet og melet og elt sammen til deigen slipper bollen greit. Tilsett mer mel om nødvendig og benytt gjerne kjøkkenmaskin hvis du har.
Sett ovnen på 250 grader med stekebrettet i. Dryss litt semulemel på benkeplaten og form deigen som en ball. Trykk ut deigen med fingrene og håndbaken til du får en rund-ish pizzabunn som er ganske tynn i midten og tykkere langs kanten. Legg bunnen over på et bakepapir og gjør klar toppingen.
Pizzatopping
2-3 ss lett crème fraîche
1 ts rosépepper, knust i morter
1 lite fedd hvitløk, finhakket
Revet Jarlsberg
3-4 tynne skiver persimon
Blåmuggost (gjerne skarp smak)
Mynteblader
Bland sammen crème fraîche, knust rosépepper og hvitløk. Smør sausen jevnt utover pizzabunnen og dekk med revet ost. Fordel tynne skiver med persimon og biter med blåmuggost utover pizzaen.
Ta det varme stekebrettet ut av ovnen og dra bakepapiret med pizzaen over på brettet. Sett midt i ovnen og stek til bunnen er gylden i kantene og osten har smeltet godt. Pizzaen er nytelsesklar etter ca 10 minutter i ovnen. Topp med friske mynteblader.
Hahaha! Hva er det som møter meg når jeg åpner inngangsdøra hjemme idag – joda, et par vrengte herresokker… Sukk… :) Pizzaen ser veldig god ut da, elsker alt med blåmuggost så den skal testes snart.
Hva er det med de vrengte sokkene??? Hihi…
Kos deg med pizzaen, du, og la sokkene ligge ;-)
Ikke dumt med persimon på pizza! Smaker som kjærlighetsbarnet til Eple og Mango spør du meg. Hva synes du funker best sammen med persimon? Jeg prøvde med løk, skinke og fiken, men det ble veldig søtt! Ser for meg det kan fungere godt sammen med bacon eller prosciutto slik at man får noe salt å avbalansere alt det søte med.
Hei Per! Gøy at du likte idéen min. Det er nok ikke for alle å ha frukt på pizzaen, men jeg synes det funker. Den salte og pikante smaken fra blåmuggosten balanserer det søte og derfor tenker jeg at pepperonipølse, chorizo, bacon, prosciutto eller nduja kan fungere på samme måte. Det er bare å prøve seg frem!