“Pulled” ditt eller datt er på ingen måte nyskapende eller revolusjonerende. Det er sabla “hot” for tiden, men nytt er det ikke. Bortsett fra for meg, da. Dette er nemlig første gangen jeg har begitt meg ut på akkurat denne typen prosjekt, og ganske ubeskjedent må jeg si jeg har truffet blink på første forsøk. Nå tror jeg ikke egentlig at fallhøyden her er så veldig stor (du skal jobbe hardt for å feile), men det er noe med at når du har laaang marinering, etterfulgt av laaang steketid – ja, da vil du helst sitte igjen med en innertier. Og dette er full klaff! Det sa nemlig pappaen min da han var velvillig prøvekanin. Så da, så…
Plukket lam (2 porsjoner)
1 lammeskank
2 ss Bergbys sennep (eller annen søt sennep)
2 dl vann + 2 dl eplecidereddik (til steking)
Hjemmelagde hamburgerbrød eller fine rundstykker
“Dry rub” – krydderblanding
1-2 ss flaksalt
1 ss paprikapulver, røkt eller vanlig
1 ss spisskummen
1 ss brunt sukker
1 ts kayennepepper
Tørk lammeskanken med kjøkkenpapir og gni kjøttet med sennepen slik at det dekker hele skanken. Bland sammen de tørre krydderene og gni alt godt inn i den innsmurte skanken. Det er raust med krydder, så du kan fint bruke halvparten.
Legg skanken i en form og dekk med plastfolie. La det marinere 3-4 timer i romtemperatur, eller over natten i kjøleskap. En annen mulighet er å vakuumere lammeskanken i stedet for å bare dekke med plastfolie.
Om lammekjøttet har ligget kaldt, ta det ut av kjøleskapet en times tid før steking så kjøttet blir romtemperert. Bland vann og eplecidereddik i emaljert stekegryte eller ildfast form og legg den marinerte lammeskanken i formen. Dekk med lokk eller aluminiumsfolie. Stek i ca 5 timer på 160 grader, eller i ca 8 timer på 100 grader. Har du mulighet til å øse over et par ganger i løpet av steketiden er det bare bra – det gjør kjøttet bare saftigere.
Når kjøttet er ferdig er det så mørt at du kan dra det fra hverandre med to gafler (derav navnet “pulled”). Riv kjøttet med gafler og bland sammen med restene av kraft og krydder som måtte være igjen i gryta. Server på hjemmelagde rundstykker eller hamburgerbrød, toppet med frisk myntesalat og tzatziki. Så er det bare å nyte fruktene av eget “arbeid”. Dette er skikkelig lamme-nam!!!
Myntesalat (2 porsjoner)
2 ss finhakket bladpersille
2 ss finhakket mynteblader
1 ss finhakket koriander
2 ss syltet rødløk, grovt hakket
1 ss rød smakspaprika, finhakket
Bland sammen alle ingrediensene i en skål. Smaker himmelsk sammen med pulled lamb, eller til andre lammeretter.
Enkel tzatziki (2 porsjoner)
1/2 slangeagurk
2 dl gresk yoghurt
1 fedd hvitløk, presset eller finhakket
Nykvernet pepper
Rasp agurken på grovt rivjern. Klem ut så mye væske som mulig før den blandes inn i yoghurten. Tilsett presset hvitløk og godt med nykvernet pepper. La gjerne tzatzikien stå og godgjøre seg noen timer før servering så smakene får satt seg.
Plukket lam kan serveres med eller uten annet tilbehør som båtpoteter, coleslaw, potetsalat, grønn salat osv.
Inspirasjon til denne oppskriften fant jeg på barbecuebible.com og Lizas matverden.
Aaaaahhh, himmel! Fikk endelig somlet meg til å lage denne med et par lammeskanker jeg hadde i fryseren. Kjempegodt! Kjørt full pakke med myntesalat, syltet rødløk (nam!) og tzatziki. Tilsatte litt rosmarin i lammet, og halverte væskemengden (eddik og vann, syns det ble så mye), og det ble kjempegodt. :) Samboeren mente dette var det beste pulled-anything vi noen gang har hatt. Takk for en super oppskrift!
Ah, for en herlig tilbakemelding, Guro! Så gøy at det falt i smak :-D
Dette smakte fantastisk! :D vi kjørte også “hele pakka”. Mange deilige smaker sammen! Mannen min er i utgangspunktet ikke veldig begeistra for lam, men dette likte han!
Så, tusen takk for nok en vellykket, velsmakende oppskrift!
Så gøy å høre, Marita! Jeg setter veldig pris på tilbakemeldingene dine :-)
Fulgte oppskriften din til kjøttet var ferdig i ovnen. Surret så en halv løk i biter kjapt i stekepannen før jeg tilsatte kjøttet+ 1 dl hoisinssus+ 4 ss soyasaus. 4-5 min i stekepanne. Steam buns, gullerot, rødløk vårløk og rød chili. Terningkast 6.
Høres helt fantastisk godt ut, Arne! Takk for inspirasjon til å prøve ut noe nytt