Om sommeren er det en ting jeg bare MÅ spise: makrell. Stekte, benløse makrellfileter, like knasende sprø i kantane som Sørlandchips, med kokte poteter, sursøt agurksalat og rømme til – det er nesten livretten. Likevel vil ikke ti ville hester få meg til å lage det hjemme. Lukta av stekt makrell er kun god første dagen – dag 3 og 4 er det bare plagsomt… Derfor nyter jeg min stekte makrell på restaurant, mens jeg kan nyte wraps med røkt makrell og deilig kålsalat med asiatiske smaker hjemme i Elveslottet. Garantert luktfritt når det hele er over…
Wraps med makrellsalat (1 porsjon)
1 fullkornstortilla, medium stor
0,5 avokado eller 1 porsjon avokadokrem
ca 40 g hodekål/nykål, finsnittet
1 ss frisk koriander, finhakket
ca 80 g røkt peppermakrell, i biter
Ristede sesamfrø
Dressing
1,5 ss soyasaus
0,5 ss limesaft
0,25 ts sesamolje
Revet skall av en halv lime
Start med dressingen: Bland sammen soyasaus, limesaft, sesamolje og limeskall og sett til side.
Finsnitt kålen i fine strimler og finhakk stilker med frisk koriander (både stilk og blader benyttes). Bland sammen med biter av halvparten av makrellen og hell over dressingen. Rør lett sammen.
Bruk en gaffel til å mose avokadokjøttet og smør utover tortillaen. Legg på salaten og tipp med resten av makrellen og ristede sesamfrø. Rull sammen eller spis den “flat” med kniv og gaffel – sunt og godt er det uansett!