Du vet når du finner en ny favorittrett og du ikke kan få nok? Du bare må lage det, om og om igjen, dag etter dag, til det omtrent tyter ut av ørene på deg? Omtrent slik har jeg hatt det med brokkolislaw denne sommeren. Den har vært sidekick til grillpølsene og digg restelunsj til trege dager på kontoret, mens jeg tålmodig (!) har ventet på at det endelig skal bli min tur til å ta sommerferie…
På et eller annet tidspunkt fant jeg ut at tiden var moden for å se om den allerede fantastisk gode salaten kunne tåle litt utvikling. Jeg stod nemlig i fare for å gå skikkelig lei. Heldigvis dukket idéen opp omtrent samtidig med den norske blomkålen, og da var veien kort til “hybrid-slawen”. Så, om du liker brokkolislaw, kommer du garantert til å like denne varianten også!
Blomkål- og brokkolislaw med bacon (1 porsjon)
ca 75 g baconbiter
ca 1 neve valnøtter eller hasselnøtter, ristet og grovhakket
ca 50 g blomkål, i små buketter
ca 100 g brokkoli, i små buketter
Dressing
0,5 bakt gul løk, finhakket
1 bakt fedd hvitløk, finhakket
60 g kesam med limesmak eller 60 g vanlig kesam + 0,5 ts sukker
1 ts hvitvinseddik
Salt og pepper
Gni løk og hvitløksfedd inn med litt olivenolje og bak i aluminiumsfolie i ovnen, på 200 grader i 15-30 minutter. Avkjøl og finhakk. Om du ikke har tid, eller foretrekker rå løk, går det fint an å hoppe over dette steget.
Baconbitene stekes i en kasserolle eller stekepanne med slipp-lett-belegg, på medium sterk varme, i 10-12 minutter til baconet er gyldent og sprøtt. Rør om underveis. La baconbitene renne av på kjøkkenpapir og avkjøles helt før de tilsettes salaten.
Gjør klar dressingen. Rør sammen kesam, eddik, finhakket løk og hvitløk i en bolle. Smak til med salt og nykvernet pepper.
Skyll blomkål og brokkoli og la de renne godt av før de deles i små buketter. Bland sammen grønnsaker, baconbiter (hold av noen til å strø på toppen) og dressingen.
Rist valnøttene i en tørr stekepanne på medium sterk varme, til nøttene begynner å få litt farge. Avkjøl og grovhakk nøttene før de drysses over brokkolislaw’en, sammen med resten av baconbitene. Server sammen med grillet kjøtt eller fisk. Prøv også som topping til pølsefesten.
Prøv med halverte, stenfri druer og/eller rosiner i.
Ristede mandelstifter er også digg!
God sommer:)
Takk for fint tips, Dora! Det skal jeg prøve neste gang :-)