Gryteretter som dette er en like stor gave til enestående latsabber, som til supertravle fembarnsmødre. Fine varme smaker, med et solid hint av eksotisk krydder, tomatbasert saus, grønnsaker, deilig lammekjøtt – alt samlet i én og samme vidunderlige gryte. Best av alt er at hele herligheten kan være klar på en halvtime, og det må jo være mer enn godkjent for en hverdagsmiddag.
Jeg lager dobbel porsjon av denne marokkanske lammegryten når jeg først er i gang (enestående latsabb, som jeg er). Det er jo mer praktisk å bruke hele boksen med tomater når den først er åpen. Det fine er at selv om det blir en porsjon til overs, så behøver jeg ikke spise nøyaktig det samme to dager på rad. Tilbehøret kan enkelt varieres med ferskt og godt brød den ene dagen, og couscous eller salat neste dag. Det går også an å fryse ned en porsjon og ha til en senere anledning. Det er nemlig aldri feil å ha ferdiglaget middag lett tilgjengelig når latskapen tar overhånd.
Marokkansk lammegryte (2 porsjoner)
- 1 ss olivenolje
- 0,5 gul løk, finhakket
- 1 lite fedd hvitløk, finhakket
- ca 100 g søtpotet, i terninger
- 1 ts Ras El Hanout (marokkansk krydderblanding)
- 200 g kjøttdeig av lam
- 1 boks cherrytomater
- 0,75-1 dl grønnsaksbuljong eller vann
- 85-100 g røde linser (serveringsklare fra kartong/boks)
- 2 ss rosiner/sultana
- 1 lite laurbærblad
- 1 ts akasiehonning
- Salt
- Sitronsaft
- Frisk koriander, finhakket
Krydderblandingen ras el hanout består av nellik, cayenne, allehånde, spisskummen, ingefær, gurkemeie, sort pepper, kardemomme, kanel, koriander og muskatnøtt. Jeg har kjøpt ferdigblandet på importbutikker eller velassorterte dagligvarebutikker, men du kan også lage din egen blanding hvis du heller vil det.
Slik lager du lammegryten:
- Bruk en belagt stekepanne med høye kanter, en kasserolle med slipp lett-belegg eller en emaljert jerngryte. Varm opp olje på middels sterk varme og surr løk, hvitløk og søtpotet-terninger forsiktig til løken er lank og myk. Det er viktig at ikke løken eller hvitløken blir svidd – det gir en besk smak.
- Tilsett krydderblandingen ras el hanout og rør rundt mens krydderet blir varmt og det begynner å dufte godt. Tilsett lammedeigen og stek til alt kjøttet har fått litt farge og er gjennomstekt. Sett opp varmen litt om nødvendig. Smak til med salt.
- Hell over boksen med cherrytomater, buljong, linser, rosiner og laurbærblad. Om du benytter tørre linser må disse skylles godt i forkant. Du må også ha mer buljong/vann og lenger koketid totalt. Benytt ca 60 g tørre linser til to porsjoner.
- Vend alt godt sammen (knus gjerne flere av tomatene) og la gryteretten småputre under lokk i 20-30 minutter (eller til linsene er gjennomkokt og søtpoteten mør). Når lammergryten nærmer seg klar, smak til med litt sødme (akasiehonnign), syre (sitronsaft) og mer salt om nødvendig.
- Server lammegryta med finhakket koriander og godt brød, couscous eller en grønn salat til.
TIPS: Vil du ha litt mer spicy gryterett? Tilsett en halv finhakket rød chili eller litt chilipulver.
Inspirasjon til denne oppskriften fant jeg på aichasmat.no
Dette må jeg prøve, høres nydelig ut! Kan jeg også spørre hvor du har kjøpt den flotte gryta på bildet?
Hei Tine!
Så gøy at du liker både oppskriften og gryta. Jeg kjøpte min Le Creuset buffetgryte i London, faktisk, fordi de ikke har den størrelsen (26 cmØ) eller fargen i Norge. Men de skal ha 30 cm Ø buffetgryte på markedet her hjemme: https://www.lecreuset.no/buffetgryte?color=2559
AC :-)