kyllingform med ras el hanout
Middag

Kylling med ras el hanout

Da jeg var i Marrakech for noen år siden lot jeg meg overtale til å kjøpe krydder for en liten formue. Det var blant annet en himmelsk kanel, med en så frisk og intens på duft at jeg kunne stå hver dag og bare sniffe kanel… Spisskummen ble naturligvis også med hjem – essensielt som det er både i indisk, meksikansk og marokkansk matlaging. Duften av spisskummen henger tungt over markedene i Marokko og kan være ganske påtrengende for kresne neser fra nord. Det setter også sitt preg på tekstiler dersom man er så dum å pakke krydderet i kofferten med alle klærne…

kylling- og potetform med ras el hanout

I tillegg til kanel, spisskummen, ingefær, slanke-te og en rot som visstnok funker som viagra, var krydderselgeren i Marrakech ganske insisterende på en krydderbladning han kalte for “lazy cook spice”. Ifølge denne “storsjarmøren” benytter late koner og ubrukelige kokker dette krydderet til alt – og resultatet smaker alltid fantastisk! Jeg lot meg selvfølgelig overtale…

krydder på marked i Marrakech

Det viste seg at krydderet jeg kjøpte var en versjon av ras el hanout, omtrent den vanligste krydderblandingen i marokkansk og nordafrikansk matlaging. Det finnes like mange versjoner av blandingen som det finnes krydderutsalg, men det består nesten alltid av kardemomme, nellik, kanel, koriander, spisskummen, pepper og gurkemeie. Smaken er varm og eksotisk, og passer like godt til kjøtt, fisk og grønnsaker. Blandet med olje og litt syre er krydderblandingen perfekt som marinade til grillmaten, og rørt ut i rømme kan den brukes som dipp. Kryddermannen fra Marrakech hadde rett: du trenger ikke egentlig være flink på kjøkkenet for å lage god mat. Du trenger bare ras el hanout.

Til denne kyllingformen har jeg brukt smaker og ingredienser som er ganske vanlig i marokkansk matlaging: kylling, poteter, rosiner, grønnsaker og selvsagt ras el hanout. Middagen er klar i løpet av en drøy time.

Kyllingform med ras el hanout (1 romslig porsjon)

Solsikkeolje
1 medium stor potet (ca 150 g), i tynne skiver
0,5 liten gul løk (ca 40 g), i tynne ringer
85 g kikerter, fra kartong
1-2 ss rosiner
0,25 g grønn squash (ca 60 g), i tynne skiver
125-150 g økologisk kyllinglår- eller brystfilet
2 tynne skiver sitron, delt i to
Salt og pepper

Saus/marinade
1 fedd hvitløk, finhakket
1 cm fersk ingefær, raspet
1/4 buljongterning (kylling- eller grønnsaksbuljong)
1 ts ras el hanout (marokkansk krydderblanding)
1 dl vann
1 ss tomatpuré
1 ss solsikkeolje
0,5 ts flytende honning

Vårløk og rød chili (kan sløyfes)

Sett ovnen på 200 grader varmluft. Finn fram en ildfast form og gni innsiden inn med olje.

Skrell potet og skjær i tynne skiver. Har du en mandolin går denne jobben lekende lett. Still inn mandolinen på 3 mm tykkelse og “slice” i vei. Gni litt olje på potetskivene og legg utover bunnen på den ildfaste formen slik at skivene overlapper litt. Krydre litt med salt og pepper før neste lag legges. Dersom du vil, kan potetskivene stekes et par minutter på hver side en stekepanne før de legges i den ildfaste formen. Da blir steketiden i ovnen litt kortere.

steg for steg kyllingform med ras el hanout

Skrell løken og skjær tynne ringer med mandolinen på samme innstilling. Bryt opp ringene og fordel utover potetene. Skyll kikertene og hell utover løkringene sammen med rosinene. Skjær squash i tynne skiver (igjen med mandolinen på samme innstilling) og legg på samme måte som potetene, oppå alt det andre.

Del kyllingkjøttet i passe store biter (en kyllinglårfilet deler jeg som regel i 6 biter) og legg på toppen av grønnsakene. Avslutt med tynne sitronskiver.

Finn fram et glass med lokk til å lage sausen/marinaden. Finhakket hvitløk og revet fersk ingefær. Bruk en morter til å støte buljongterningen til pulver, eller skrap på terningen med en skarp til den er “pulverisert”. Bruker du fond eller kraft i stedet så går det helt fint. Ha hvitløk, ingefær, buljongpulver, ras el hanout og resten av ingrediensene i glasset, sett på lokk og rist godt til du har en tykk, samlet saus. Smak til med salt og pepper før sausen helles over kyllingformen. Rist litt på formen slik at sausen trekker nedover i lagene.

Dekk kyllingformen med aluminiumsfolie og plasser midt i ovnen. Stek i 30 minutter, ta bort folien og stek videre i ca 15 minutter, eller til potetskivene er møre. Server finsnittet vårløk, rød chili og kanskje en frisk salat til.

Kylling med ras el hanout

Les litt mer om ras el hanout på wikipedia.com.

6 Comments

  1. Lene Simonsen

    Mmmm, dette så godt ut! Kunne ligne litt (eller temmelig mye) på en rett som har blitt servert av en iraker på jobb. Vi fikk “salat” til bestående av spinatblader, bladpersille og sitronmelisse (tror jeg det var). Veldig godt. Jeg vil prøve din oppskrift :=)

    • ENEstående Mat

      Jeg synes absolutt du burde teste ut denne oppskriften ;-)
      Takk for tips til salat, Lene. Det må jeg teste ut!

  2. Hahaha, kom hjem fra Marrakech i går, og nå ligger alle klærne jeg hadde med i skittentøyskurven fordi de lukter spisskummen! :D Helt utrolig masse god mat der nede da, og overraskende god vin. Jeg kjøpte med meg Ras el Hanout, så kanskje jeg skal prøve retten din i helgen. :)

    • ENEstående Mat

      Så vittig sammentreff, Guro :-D Regner med du kommer til få god bruk for alt krydderet.
      Og ja, jeg helt enig dine kommentarer om mat og vin. Gleder meg til jeg skal ned igjen!

  3. Pål Eliassen

    Du har vel ingen oppskrift på Ras el hanout?

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.