Julegløgg er en del av tradisjonene til jul, om enn noe mindre enn hos våre svenske naboer. Selv er jeg ikke så veldig fan av tradisjonell gløgg. Jeg synes det lukter godt og det sprer definitivt julestemning til store og små, men smaksmessig synes jeg det blir litt for søtt. Det er altså ingen bombe når jeg forteller at jeg foretrekker noe i retning av den friskere eplegløggen – som jeg personlig synes er et utmerket godt alternativ alle burde prøve. Nylig har jeg også smakt bloggkollega Helles Christmas is Coming!, en helt genial cocktail med smak av mandarin og mandel. Yum!
Julekrydret solbærgløgg kan minne litt (eller mye) om solbærtoddy, bare at det i denne gløggen er med masse deilig julekrydder. Og hvis du har tilgang på usøtet råsaft av solbær, kan du lage gløggen akkurat så søt eller tørr du vil.
Det aller, aller beste med denne gløggen er at den er like god kald som varm. Server den gjerne varm og klassisk med en klunk cognac eller rom, men den tåler også å bli servert avkjølt som en frisk aperitiff, mikset med en tørr og fruktig prosecco eller en søt Moscato Dulce for å balansere den syrlige solbærsaften. Prøv å blande med sitronbrus eller søt og god eplejuice for velsmakende “jomfru”-varianter.
Julekrydret solbærgløgg (ca 1,2 liter)
6 dl usøtet råsaft av solbær
4 dl vann
2-4 dl sukker
eller 4 dl solbærsaft + 4+6 dl vann
2 dl eplejuice
0,25 vaniljestang
4 hele kardemommefrø
1 kanelstang
6 hele nellikspiker
Bland sammen råsaft, vann og sukker i en gryte. Mengde sukker avhenger av hvor søt du vil gløggen skal være. Rør om under oppvarming til alt sukkeret har løst seg opp. Tilsett krydderne og kok opp. La gløggen trekke på komfyren til avkjølt før den settes kaldt natten over.
Sil bort krydderet og hell gløggen over sterile flasker med tette korker. Pynt flaskene med etiketter og bånd, og gi bort til noen du er glad i.
Min julekrydrede solbærgløgg har utgangspunkt i MatPrat sin oppskrift.
#oppskriftsutfordringen
Dette innlegget er en del av et initiativ startet av Mia Frogner som skriver greenbonanza.com. Tanken er at vi matbloggere utfordrer hverandre til å dele oppskrifter innenfor et gitt tema (turmat, beter, eplekaker eller lignende) og samtidig lenker til andre matbloggere som deltar i samme utfordringen. Det er jo litt kult, da, for det kan jo være du som leser oppdager en ny oppskrift du vil prøve, eller sågar finner en ny favorittblogg du vil følge. Det er inpirerende for oss bloggere og forhåpentligvis også for leserne våre. En vinn vinn-situasjon altså, og det liker vi!
Det er ikke bare på de forskjellige bloggene du kan finne fram til oppskriftene: søk deg fram på SoMe med #oppskriftsutfordringen (jeg har laget egen tag på denne bloggen for dette også) og la deg inspirere av alle de flinke matbloggeren som finnes der ute.
Månedens utfording er det Anita i Kvardagsmat som har satt igang, og ikke uventet er det jul, eller julekrydder, som er tema. Her finner du linker til de andre bloggerne som deltar i utfordringen (tanken er at listen oppdateres etterhvert som det kommer flere til):
My Nordic Kitchen serverer Spiced Ginger and mulled wine og Nordic rye gingerbread cookies
Dellie Delicious frister med Eggnog milkshake med peppermynte
Magevennlig Mat deler Karamelliserte pekannøtter med julekrydder
Mias Mat har laget Julekrydret rødkål
The Norwegian Hausfrau serverer Luzerner Lebkuchen
Idéfull frister med Rom & Cola Cookies
Et kjøkken i Istanbul disker opp med Julens fruktsalat
Godt og Sunt har delt Kraft med julekrydder til julematen
Green Bonanza frister med Golden milk