Oppskriften på denne smakfulle viltpatéen fant jeg i et av mine gamle julemagasiner. Du vet, et av disse nydelige tidsskriftene som frister og inspirerer, men som sjelden blir brukt til noe fornuftig når alt kommer til alt. I årevis har det blitt behørlig brukt (eller misbrukt) som bordpynt og støvsamler, helt til en dag det faktisk ble lest i. Og der dukket altså denne sykt gode viltpatéen opp. Det var ingen vei utenom – den måtte prøves!
På franske markeder finner du meg alltid siklende over de store formene med terriner, desperat etter å få meg en smaksprøve eller tre. Jeg har en greie med patéer, med andre ord. Denne godsaken fristet såpass mye at tennene begynte å svømme bare ved å lese listen over ingredienser, så jeg måtte bare begi meg ut på eventyret. Patéen er nesten skuffende enkel å lage, og du kommer til å tenke som jeg: hvorfor har jeg ikke laget dette før? Men når jeg nå først er igang, kommer den til å stå på bordet ganske hyppig. Langt oftere enn julenissen kommer på besøk i alle fall, for å si det sånn!
Viltpaté med elgkjøtt
1 kg elgkjøtt, kvernet
50 g spekk, kvernet
0,75 dl kremfløte
3 dl seterrømme
3 egg
8 fedd hvitløk, finhakket
140 g gul løk, finhakket
120 g sjalottløk, finhakket
5 ss rognebærgelé
5 ss tomatpuré
100 g soltørkede tomater i olje finhakket
65 g kapers
100 g valnøtter, i grove biter
1-2 ss ferske timianblader
2,5 ts salt
Nykvernet pepper (smak til)
Ferdig kvernet elgkjøtt er å foretrekke dersom du får tak i det. Elgskav eller annet rent elgkjøtt er også gode alternativer. Da er det bare å finne fram kjøttkverna og sveive ivei. Tilsett litt spekk siden elgkjøttet er veldig magert.
Bruk kjøkkenmaskin med K-krok til å blande sammen alle ingrediensene til patéen. Da går jobben lekende lett.
Ha alle ingrediensene i blandebollen. Valnøttene kan knuses lett for hånd, eller hakkes i veldig grove biter. Når alt er godt blandet, smak til med mer salt (om nødvendig) og raust med nykvernet pepper.
Sett ovnen på 160-170 grader varmluft. Fordel farsen i mindre ildfaste former (3-4 former à ca 5 dl) eller én stor. Fordelen med mindre former er at patéen kan fryses rå og stekes som fersk ved behov. Press farsen godt ned i formene slik at den blir ganske kompakt. Stek midt i ovnen i 45-60 minutter, avhengig av om det er flere små eller en stor ildfast form.
Hvis patéen fryses rå er det bare å dekke formen godt til og sette i frysen. Når den skal serveres tas formen ut av frysen, tines helt og stekes som anvist. Hvis patéen fryses når den er ferdig stekt, varmes den opp på 170 grader varmluft i ca 20 minutter.
Avkjøl viltpatéen i formen og server lun sammen med syltet rødløk, syltet gresskar eller noe annet godt du måtte ha lyst på – gjerne på en skive godt surdeigsbrød…
Oppskriften er fra Tara Smak desember 2014
Denne må prøves Eneste jeg lurer på er rognebærgele,vanskelig å få tak i? Lurer på å erstatte den med eks solbærgele(fra egen hage) innspill ?
Hei Kjersti!
Rognebærgele kan erstattes med annen gelé hvis ikke du får tak i. Pass bare på at den ikke er for søt. Rognebærgele er også ganske lys i forhold til f.eks solbærgele.
Rognebærgele bør være lett tilgjengelig i velassorterte matbutikker som Meny f.eks. Men prøv deg gjerne fram med egenprodusert gelé Lykke til!
Takk for tilbakemelding Skal gjøre et forsøk på å få tak i rognebærgele,solbærgeleen er noe søt….
Du kan evt. forsøke med ripsgele :-)
Vil bare si at denne er SYKT god ! Men jeg kjører på med hjerte, lever, tunge og bare litt kjøtt..
Så det blir mer »leverpate». Men god er den :)
Så kult at du liker oppskriften, Steinar! Ble faktisk veldig gira på å lage denne igjen selv nå.
AC :-)
Genial oppskrift. Veldig god paté! Brukte 50/50 kvernet elg og svinefarse (investerte nettopp i en halv glad gris) og fulgte ellers oppskriften din slavisk. Nam!
Så gøy å høre at oppskriften falt i smak. Veldig smart med svinefarse, så takk for tipset. Det skal jeg prøve neste gang!