Rabarbra seiler opp som en av mine absolutte favorittråvarer og hvert eneste år går jeg bananas i alle hager jeg får lov til å plyndre. Det har ført til en pen liten samling forskjellige måter å benytte den syrlige grønnsaken på. Siste skudd på stammen er rabarbrasyltetøy med chili. Tenk deg det på et stykke brie …

Det jeg liker best er hvor godt rabarbra passer sammen flere av mine favorittsmaker: vanilje, kanel, ingefær og chili. Sistnevne er kanskje ikke det du forbinder oftest med syltetøy (hvis man ser bort fra chilimarmelade), men FOR en kombo dette er!
Den friske smaken til rabarbraen og styrken fra chilien passer perfekt sammen og blir til et ganske så frekt tilbehør til ostefatet. Der ligger det nemlig en brie og trygler etter å bli koblet med den heiteste daten på bordet…
Rabarbrasyltetøy med chili
- 1 kg rabarbra, vasket og kuttet i biter
- 1 rød chili, finhakket
- 500 g sukker
- Saften av en sitron
Slik gjør du:
- Vask rabarbrastilkene godt og tørk med kjøkkenpapir. Del stilkene i like store biter, ca 2-3 cm lange.
- Finhakk chilien, og behold gjerne frøene dersom du vil ha kick i smaken.
- Bland sammen rabrabra, chili, sukker og sitronsaft i en stor bolle eller kasserolle og dekk til. La det stå og marinere 1-2 timer, eller over natten.
- Varm opp rabarbrablandingen på svak varme og rør om til alt sukkeret har smeltet.
- Øk temperaturen og la syltetøyet koke opp under omrøring. Senk varmen igjen og kok videre til rabarbrasyltetøyet tykner. Det er viktig å røre jevnlig slik at ikke syltetøyet svir seg. Tro meg, det skjer raskere enn du tror …
- Hell rabarbrasyltetøyet over på varme, sterile glass og sett på lokk med en gang. La glassene avkjøles på benken, og så er det bare å glede seg til neste brødskive med brie og spicy rabarbrasyltetøy.
Oppbevar syltetøyglassene mørkt og kjølig. Uåpnede glass bør ha en holdbarhet på 3-6 måneder, kanskje lenger.

Rabarbra er jo bare helt nydelig. Kjekt at det kan brukes til så mye.
Gøy at det er flere enn meg som liker rabarbra. Det er bare å gå amok, Thomas!
Hvor lenge ca lot du den koke? Og hvor stor chili?
Hei Marit!
Hvor lenge syltetøyet skal koke avhenger litt av temperaturen og hvor mye syltetøy du lager på en gang – og hvor tykt du vil ha det. Tror jeg kokte mitt i 20-30 minutter. Men prøv deg litt fram. Det kan går fortere eller det kan ta lenger tid. Husk også at syltetøyet tykner når det avkjøles. Ta av litt på en asjett og test for å vite om syltetøyet har fått den rette tykkelsen.
Jeg brukte «vanlig» chili, sånne som kommer 3-4 i en pakke på butikken. Tenker de er ca. 10 cm lange.
Lykke til med syltetøyet!
AC :-)
Hei!
Hvor lenge kan disse stå? Oppbevarer du de kjølig? (Hilsen skårunge på rabarbra-kokeriet)
Hei, Stine! Har akkurat lage en batch selv av dette syltetøyet. Men brukte kanel denne gangen, siden jeg var tom for chili.
Jeg oppbevarer glassene i kjelleren der det er mørkt og ganske stabilt lav temperatur. Men det er jo ikke kjøleskapskaldt, men du kan selvsagt også oppbevare de i kjøleskap hvis du har plass. Når det gjelder holdbarhet, så vil jeg si minst 3 mnd. Men også lenger,
så lenge glassene har vært skikkelig steriliserte og du har fått vakuum under lokket. Men jeg har også opplevd å måtte kaste noen glass. sikkert fordi jeg ikke har klart å holde det helt sterilt.
Lykke til
AC:-)