I motsetning til mange andre har jeg ikke tryna 100% for ramsløk. Årsaken ligger nok mest i at innkjøp av ramsløk krever handleturer ute i naturen i stedet for i butikken. Som den late byjenta jeg er så skjer jo ikke dét så altfor ofte.
Heldigvis har den dyktige og utrolig hyggelige kokken Nicolai Ellitsgaard laget et alternativ som gjør at asfaltslitere som meg kan nyte den gode smaken av ramsløk uten å måtte pakke tursekken først. Ramsløkolje fra Ellitsaard har en klar mørk grønnfarge, omtrent like intens som den lett gjenkjennelige smaken av ramsløk – smaken av mild hvitløk og vill, grønn natur. Og oljen kan brukes til ALT!
Det enkleste er å ringle noen dråper av ramsløkoljen over hvilken som helst salat, på grillet sjøkreps, på kokt pasta eller bruchetta. Det nest enkleste er å røre sammen rømme og ramsløkolje og bruke som supergod salatdressing eller som dipp til friske grønnsaker.
Et fint tips til sommersesongen er salat med frisk aprikos som har en ganske syrlig smak, søte dadler, salte nøtter og mild brie. Toppet med den herlige ramsløkdressingen så trenger i alle fall ikke jeg så veldig mye mer for å bli lykkelig en stakket stund…
Salat med frukt og ramsløkdressing (1 porsjon)
Ramsløkdressing (2 porsjoner)
3 ss lettrømme
2-3 ts ramsløkolje
Grovt salt og nykvernet pepper
Rør sammen lettrømme og ramsløkolje (smak deg fram til hvor sterk smak av ramsløk du ønsker). Smak til med litt grovt salt og nykvernet pepper.
Sommersalat med frukt og nøtter
2-3 blader Crispisalat
3 ferske små aprikoser (nektarin og fersken kan erstatte aprikos)
6 dadler, uten stein
ca 20 g brie, i skiver
15-20 g salte nøtter (ferdiggkjøpte eller se framgangsmåte lenger ned)
Vask og tørk salatbladene og riv opp i mindre biter. Fordel utover et fat eller en vid bolle.
Skyll aprikosene, fjern steinene og del i båter. Del dadlene i to på langs og fjern steinene. Fordel frukten på salatbladene.
Topp salaten med mild brie, salte nøtter (jeg elsker hjemmelagde salte pekannøtter) og ringle til slutt over den sabla gode ramsløkdressingen.
Salte nøtter
2 dl vann
1,5 ss grovt salt (Maldonsalt f.eks.)
80 g pekannøtter (eller andre nøtter du liker: mandler, hasselnøtter, valnøtter)
Ca 10 g smør
Kok opp vann og salt i en kasserolle. Ha i nøttene og la de trekke i 10-15 minutter. Sett ovnen på på 150 grader når det nærmer seg at nøttene har trukket ferdig.
Fordel de salte nøttene på et bakepapirkledd stekebrett og fordel smøret i små klatter utover nøttene. Sett brettet midt i ovnen og stek i 25 minutter. Vend om på nøttene et par ganger i løpet av steketiden slik at smøret fordeler seg og nøttene blir jevnt stekt. Pass på så de ikke blir brent. Avkjøles til romtemperatur og oppbevares mørkt og tørt.
Sjekk ut forhandlerlisten på ellitsgaard.no hvis du vil finne ut hvor du kan få kjøpt ramsløkoljen.
For ordens skyld: Jeg har ikke mottatt produkter eller betaling for å anbefale dette produktet på bloggen.
Aprikos i salat tror jeg aldri jeg har smakt. Høres spennende ut, skal prøves.
Det må du gjøre. Det er sabla godt