For ca. 100 år siden, da jeg studerte i San Francisco, husker jeg en av instruktørene på skolen sa at han var litt misunnelig på alle sesongene vi hadde i Norge. Jeg svarte at vi godt kunne bytte…
Hvis du er i tvil: Vinter, mørke og kulde er ikke mine venner. Jeg er mer en jente for de lange lyse kveldene med duften av grillmat hengene lett omkring i nabolaget. Det eneste mørketiden egentlig har å tilby meg er at det er fullt ut akseptert å svi av en lite tusenlapp på telys – og at jeg kan meske meg med de deiligste gryteretter – jo mektigere, jo bedre.
Jeg har samlet noen av mine favoritter på gryterettfronten og har passet på at de inneholder forskjellige typer kjøtt (ja, her er det kun kjøtt det går i, altså). Det betyr blant annet at ikke alle disse oppskriftene nødvendigvis er dagsprosjekter, for av og til er det jo greit med raske middager også… Håper du finner noe som frister :-)
5 gryteretter som er perfekte til søndagsmiddagen
Fransk bondegryte med lammekjøtt
Høst er lammesesong men det er fullt mulig å få tak i frossent lammelår i skiver andre tider på året også. Dette er nemlig en herlig gryte som bør nytes så ofte som mulig.
Finnbiffgryte med øl og brunost
Det tynne, fine reinskavet er perfekt å bruke i gryteretter når du ikke har tid til å vente. Det smaker himmelsk sammen med en saus av mørkt øl, brunost og sølvløk.
Mammas spanske gryte med chorizo
Et annet kjøtt som egner seg til en kjapp smakfull middag er indrefilet av svin. Det er kanskje litt luksus å bruke til grytekjøtt men det går raskt og det kan være greit av og til. Sammen med spicy chorizo blir det rett og slett kjempedigg.
Kalveskank er ikke det du ser oftest i dagligvarebutikkene. Gå derfor til slakteren og be om å få noen skikkelig “feite” skiver til osso buco. Det er verd noen ekstra kroner – jeg lover!
Hvis det finnes kongelige innen gryteretter må dette være dronningen. Biffgryta fra Bourgogne er etter min mening den ultimate søndagsmiddagen – en gryte som utfører sin helt egen form for magi mens du og jeg er ute og gjør noe helt annet.
Nå er det bare å spenne på seg forkle og sette i gang med søndagsmiddagen!