Da jeg vokste opp på 80-tallet, var vanlig potet alene om å være potet og Askepott var den eneste som hadde gresskar. Siden den gang har søtpotet har blitt like vanlig som ribbe på julekvelden, mens gresskarets store gjennombrudd har (etter min mening) latt vente på seg. Det er på tide å by opp bakt gresskar til dans!
Gresskar smaker definitivt aller mest når det bakes i ovnen – og det kunne ikke være enklere. Del i to, krydre, bak til mør, ferdig. Smaken blir helt vidunderlig søt og deilig, på samme måte som rotgrønnsaker, bare enda mer.
I denne oppskriften har jeg laget et krydret fyll med tomat, kikerter og spinat. Et annet digg fyll er lam og paprika. Kanskje ta spinatfyllet på kjøttfri mandag og kjøttdeig av lam et par dager senere? Det høres ut som en plan, spør du meg.
Og som tilbehør har jeg laget en slags tzatziki, kremet og fullstendig uimotståelig. Hemmeligheten er en liten dash god olivenolje. Det har i alle fall revolusjonert mitt syn på den greske klassikeren.
Bakt gresskar med spinat og kikerter (1 porsjon)
- 0,5 flaskegresskar
- 0,5 ss olivenolje
- 0,25 ts grovt flaksalt
- 1 krml nymalt pepper
- 0,5 ss olivenolje
- 1/4 gul løk, i tynne skiver
- 0,5 fedd hvitløk, finhakket
- 1 ts ras el hanout krydderblanding
- 0,5 ts paprikapulver
- 1 tomat, grovhakket
- 1,5 ss vann
- 50 g spinat
- 140 g kikerter
- Salt og pepper
Slik gjør du:
- Sett stekeovnen på 225 grader. Del flaskegresskaret i 2 på langs og skrap ut frøene.
- Snitt innmaten på kryss og tvers med en skarp kniv, uten å skjære gjennom skinnet. Bakingen tar like lang tid selv om du ikke skjærer opp. Men det ser fint ut, da.
- Gni snittflaten inn med olivenolje og krydre med salt og pepper og legg gresskaret med snittflaten opp i en ildfast form. Stek på rist midt i ovnen i 25-40 minutter til gresskaret er mørt.
- Varm opp olje i en stekepanne på middels sterk varme. Stek løkskivene under omrøring til de er myke og blanke. Tilsett finhakket hvitløk, paprikapulver og ras el hanout og rør om. La alt surre ca. 1 minutt uten at det svir seg.
- Grovhakk tomat og rør inn i løk og krydderblandingen sammen med vann. Tilsett spinaten og kikertene og rør om til spinaten har falt sammen. Ha i mer vann dersom det virker tørt. Smak til med salt og pepper.
Agurk- og myntedressing (en slags tzatziki, om du vil)
- 50 g gresk yoghurt
- 10 g Snøfrisk Naturell
- 0,5 fedd hvitløk, finhakket
- 30 g agurk, finhakket
- 0,5 ss fersk mynte, finhakket
- Salt og pepper
- 1 ts olivenolje
Slik gjør du:
- Rør yoghurt og Snøfrisk sammen i en skål. Tilsett finhakket hvitløk, agurk og mynteblader. Smak til med salt og pepper. Rør inn litt olivenolje for ekstra fylde i dressingen.
- Fyll det ferdige gresskaret med spinatblandingen og topp med deilig, frisk dressing.