kanelsnurrer i langpanne
Bakst

Kanelsnurrer med sviskefyll

Cooks in 18 timer (ish) Difficulty Medium

“Jeg kan motstå alt, unntatt fristelser” sa Oscar Wilde. Lurer på om han hadde nystekte kanelsnurrer i tankene da, for det er nær sagt umulig å motstå. Tro meg jeg har prøvd, og all erfaring sier at det er like greit å gi etter for de myke svingene med herlig, forførende bakverk. Jo før, jo bedre – så kan man kanskje klare å spise to!

Her har jeg valgt å gå litt bort fra det tradisjonelle fyllet med smør, sukker og kanel. I stedet for sukker og smør har jeg kokt svisker som jeg så har kjørt i food prosessoren til et smørbart fyll (sammen med kanel, selvsagt). Og så har jeg tilsatt litt finhakkede valnøtter som gir både god smak og ekstra tekstur til kanelsnurrene. Med mindre sukker og smør enn i tradisjonelle kanelsnurrer kan jeg lure meg selv til å tenke at de er bittelitt mindre usunne og kanskje dunke innpå enda en…

kanelsnurrer i langpanne

Kanelsnurrer med surdeig, er det godt da?

Jeg har lekt litt med surdeigen min igjen og synes det gir en lett syrlig smak til den søte baksten. Det betyr selvsagt ikke at vanlig søt gjærdeig også er veldig godt og da er min filosofi at jo mindre gjær og mer tid du bruker jo bedre smak blir det. Den som venter på noe godt osv… Her finner du oppskrift på søt gjærdeig som du kan bruke i stedet. La gjerne deigen heve i kjøleskapet natten over.

kanelsnurrer i liten langpanne

Kanelsnurrer med sviskefyll (12 stk.)

Surdeig

  • 50 g surdeigstarter (romtemperert)
  • 50 g økologisk hvetemel
  • 0,5 dl (50 g) lunkent vann

Rør sammen starter, mel og vann i et glass med tett lokk. La surdeigen stå i romtemperatur til den har doblet i størrelse og er full av herlige bobler. Det kan ta opp til 8 timer, alt etter hvor aktiv starteren din er i utgangspunktet.

Bruk strikk eller tau på glasset som hjelpemiddel for å se hvor mye surdeigen har utviklet seg.

Hoveddeig

  • 3 dl (300 g) kald lettmelk
  • 150 g aktiv surdeig
  • 500 g økologisk hvetemel
  • 60 g sukker
  • 0,5 ts kardemomme
  • 75 g romtemperert smør, i terninger
  • 0,5 ts salt
  • 1 egg, til pensling

Kanel- og sviskefyll

  • 150 g svisker
  • 1,5 dl vann
  • 1,5 ss sukker
  • 2 ts malt kanel
  • 40 g valnøtter, finhakket

Slik gjør du:

  1. Dag 1: Hell melk i bakebollen til kjøkkenmaskinen din og tilsett surdeigen. Rør om til surdeigen har løst seg opp.
  2. Tilsett mel, sukker og kardemomme og elt på lav hastighet i 5-10 minutter.
  3. Tilsett smør i terninger og salt. Elt til deigen slipper er smidig og slipper bollen, ca. 10 minutter. Jeg elter totalt 20 minutter eller lenger, helt til jeg er kjenner at deigen er skikkelig elastisk. Du skal nesten kunne se gjennom deigen når du drar i den (den såkalte glutentesten).
  4. Dekk bollen med lokk eller plastfolie og sett i kjøleskapet natten over.
  5. Dag 2 – start med å lage fyllet: Kok svisker, vann og sukker i en kasserolle i ca. 10 minutter. Avkjøl og ha sviskene uten kokevannet i en foodprocessor. Kjør til en jevn masse sammen med kanel.
  6. Ta deigen ut fra kjøleskapet og kjevle ut til et stort rektangel, ca. 40×60 cm. Prøv å få så rette kanter som mulig.
  7. Smør kanel- og sviskefyllet jevnt utover i et tynt lag og dryss over finhakkede valnøtter.
  8. Brett den ene langsiden inn mot midten og legg den andre langsiden over der igjen. Kjevle forsiktig ut til et langt smalt rektangel, omtrent 20-25 cm bredt.
  9. Bruk en skarp kniv og del i 12 strimler, 4-5 cm brede. Rull hver strimmel sammen og sett i en liten, bakepapirkledd langpanne eller lignende. Dekk til og sett til etterheving i 1 time.
    TIPS: Hvis jeg husker det pleier jeg å pensle plastfolien med litt rapsolje før jeg dekker til. På den måten slipper deigen å bli sittende i folien når kanelsnurrene er ferdige.
  10. Sett stekeovnen på 200 grader over og undervarme. Visp sammen et egg og pensle kanelsnurrene. Det gir fin finish.
  11. Sett formen på rist midt i ovnen og stek i ca. 30 minutter, til snurrene er gjennomstekte og gyldne på toppen. Dekk til med bakepapir dersom det ser ut som det blir brent på toppen.
    Dersom du steker kanelsnurrene på et stekebrett med god avstand reduseres steketiden betraktelig. Da holder det trolig med omtrent 15 minutter.
  12. Avkjøl kanelsnurrene før du eventuelt pynter med melisglasur. Lekkert og digg!
kanelsnurr med melisglasur

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.