Det er bare én ting som får meg til å se lyst på regntunge høstdager med et skylag så tykt at dagslyset aldri klarer å presse seg gjennom, og det er skikkelig digg kosemat. Shepherd’s pie, for eksempel. Når denne herligheten kommer sydende ut av ovnen med sausen piplende gjennom potetlokket, ja da kan selv jeg glemme alt det jeg misliker med høsten. Så godt er det!
Shepherd’s pie, eller gjeterpai som man kan kalle det på norsk, oppstod som en måte å ta vare på restene fra søndagsmiddagen. Lammesteika ble kokt i ny saus og potetene ble til silkemykt potetlokk. Perfekt restemat! Men som enestående husholdning er det ikke så ofte at jeg har rester av hverken lammekjøtt eller ferdigkokte poteter når jeg plutselig får craving på dette, derfor prøver jeg å sette det på menyen samme uka som jeg planlegger å kose meg med marokkansk lammegryte eller fylt gresskar.
Jeg liker å pimpe opp potetmosen
I denne oppskriften har jeg brukt sopp i kjøttsausen og sellerirot i potetmosen fordi jeg synes det setter en ekstra god smak. Jeg tenker også at bakt søtpotet eller gresskar vil passe veldig godt dersom man vil jazze det hele enda litt mer opp. Men det er selvfølgelig like godt uten sopp og med “bare” poteter i mosen, sånn som i “originalen”.
Et lite tips: Når man ikke har rester av kjøtt eller grønnsaker som utgangspunkt kan det virke som litt mye arbeid for et måltid, så hvorfor ikke bare doble oppskriften med én gang? Så har du til nok både til middag og digg restelunsj – eller du kan invitere en venn!
Shepherd’s pie (1 porsjon)
Potetmos med sellerirot
- 150 g potet
- 100 g sellerirot
- 0,5 ss smør
- 0,25 dl melk
- 0,25 ts salt + litt pepper
- 1 kryddermål revet muskatnøtt
Kjøttsaus
- 50 g sopp, i små biter
- 100 g kjøttdeig av lam
- 0,25 rødløk, finhakket
- 1 lite fedd hvitløk, finhakket
- 0,5 gulrot, i små terninger
- 1 ts tørket mynte
- ca. 0,5 ts tørket rosmarin
- ca. 0,5 ts tørket timian
- 2 ts tomatpuré
- 0,5 ts worchestershiresaus
- 0,5 ss hvetemel
- 1,25 dl grønnsak-/kyllingbuljong
- 0,5 ts salt
- 0,25 ts pepper
- 1 ss revet hvit geitost (eller annen ost du liker godt)
Slik gjør du:
- Skrell potetene og selleriroten og skjær i store biter. Kok møre i usaltet vann, ca. 10-15 minutter. Start med kjøttsausen mens grønnsakene koker.
- Rens soppen og del i mindre biter. Stek på sterk varme til væsken har fordampet og soppen har fått god farge. Ta soppen ut av stekepannen og sett til side.
- Brun lammekjøttdeigen godt og senk deretter temperaturen til middels varme. Det vil være en del fett fra kjøttet så det skal ikke være nødvendig å tilsette smør, men smelt litt smør i pannen hvis du vil, før du går videre.
- Tilsett finhakket løk, hvitløk og gulrøtter i små terninger. Rør inn de tørkede urtene, tomatpuré og worchestershiresauce.
- Ha soppen tilbake i pannen, dryss over hvetemel og rør om et par minutter så melet fordeler seg godt. Hell over buljong og kok opp. La alt småkoke til sausen tykner, minimum 10 minutter. Smak til med salt og pepper.
- Bruk potetpresse eller stamper til å mose potet og sellerirot godt. Tilsett smør, melk og revet ost og rør alt godt til en myk og kremet potetmos. Smak til med salt, pepper og muskat.
- Sett ovnen på 180 grader. Ha kjøttsausen i en ildfast form og legg potetmosen som et lokk over. Bruk en liten isskje eller sprøytepose hvis du vil gjøre det litt ekstra fancy.
- Sett formen på rist i nedre halvdel av ovnen, i 30-40 minutter. Shepherd’s pie’n er klar når det bobler godt og potetmosen er blitt litt gyllen på toppen.