Det finnes mange gode oppskrifter på gulrotkake, både på denne bloggen og ute på den store verdensveven, men min gode venninne Hilde plantet en tanke hos meg som gjorde at jeg bare måtte legge ut enda en. Hun fortalte nemlig at hun ofte bruker Daim når hun baker gulrotkake. Tanken på de små, knasende gullkornene med karamell og sjokolade i kombinasjon med myk og saftig krydderkake ble for vanskelig å motstå. Så her er den: gulrotkake med ostekrem OG Daim. Oh sweet lord, så godt!
Slik blir gulrotkaka ekstra saftig og “kladdig”
Gulrøttene har faktisk noe for seg og gir masse fuktighet og naturlig sødme til gulrotkaken. Det er altså ikke kun et skalkeskjul for å spise mer kake. Men vet du hva som vil gi et enda saftigere resultat? Mer grønnsaker, selvfølgelig! Inspireret av Ina som skriver matpaabordet.com, og hennes elsk for poteter, har jeg byttet ut noe av oljen med kokte poteter. Det gjør denne gulrotkaken ekstra saftig og god.
Noe annet jeg liker godt er når en kake er litt “kladdig”, altså litt kompakt og klebrig som en god konfektkake eller brownie. For å få det til her har jeg latt være å piske inn masse luft og heller rørt sukker, olje og egg slapt sammen. Hvis du foretrekker en luftigere kake kan du bare piske sukker og egg på høy hastighet i noen minutter og røre inn oljen sammen gulrøttene. Men prøv deg gjerne på denne fremgangsmåten også – jeg lover det blir kjempegodt!
Gulrotkake med ostekrem og Daim (1 brødform)
- 180 g sukker
- 0,5 dl rapsolje
- 2 egg
- 200 g hvetemel
- 1 ts bakepulver
- 1 ts kanel
- 0,5 ts vaniljesukker
- 0,25 ts salt
- 2 kokte poteter (gjerne rester)
- 3 dl gulrøtter (ca. 2 store), revet
- 60 g Daim-kuler eller grovhakket Daim-sjokolade
Ostekrem og pynt
- 125 g kremost naturell, romtemperert
- 50 g smør, romtemperert
- 60 g melis, siktet
- 0,5-1 ts sitronsaft
- ca. 100 g grovhakkede Daim-sjokolade/Daimkuler, til pynt
Slik gjør du:
- Forvarm ovnen til 180 grader, over- og undervarme. Gni innsiden av en brødform (ca. 1,5 liter) med litt smør og kle deretter med bakepapir. Smøret gjør at papiret holder seg på plass.
- Visp sukker, olje og egg slapt sammen i en bakebolle. Bland sammen mel, bakepulver, kanel, vaniljesukker og salt og sikt inn i eggeblandingen. Rør om til alt er godt blandet men ikke jobb for mye med røren.
- Riv kokte poteter og bland sammen med resten. Hvis du har noen poteter til overs etter en middag så er dette det perfekte stedet å bruke dem. Potetene gjør kaken ekstra saftig!
- Vend til slutt inn revet gulrot og Daim-kuler.
- Hell røren over i brødformen og stek på rist nederst i ovnen, i ca. 60 minutter. Her kan det variere veldig og alt fra 50-70 minutter kan være riktig for din ovn. Stikk kaken med en pinne mot slutten av steketiden for å sjekke at gulrotkaken er ferdig stekt.
- La gulrotkaken avkjøles 10-15 minutter i formen før den løftes ut. Så er det bare å smøre seg med tålmodighet mens kaken avkjøles enda litt mer før du kan gå videre.
Ostekrem og pynting
- Pisk romtemperert kremost, smør og siktet melis sammen til en klumpfri krem. Smak til kremen med litt sitronsaft for å få en friskere smak.
- Smør ostekremen på den avkjølte gulrotkaka og pynt med mer Daim-kuler og grovhakket Daim-sjokolade. Og så er endelig tiden kommet for å sette tennene i denne saftige herligheten av en formkake.