Et av julens store og superviktige dilemmaer er dette: Skal det være sukat eller ikke i julekake? Jeg har droppet hele problemstillingen og valgt å lage en krydret julekake med tranebær og hasselnøtter i stedet. Eller i tillegg. For det finnes nesten ikke noe bedre enn å kose seg med tykke skiver fersk julekake med brunost gjennom hele desember. Og da er det ikke så dumt å variere litt, ikke sant?
Når sant skal sies kunne jeg spist julekake hele året, men da heter det vel kanskje “melkekake”? Denne varianten er fullastet med deilig julekrydder som ingefær, kanel, nellik, stjerneanis og pepper. Og for å toppe det hele vil jeg anbefale å inkludere biter av kandiserte appelsinskall også for å få et lite hint av sitrus. Da blir det full score på smaken av jul!
Har du forresten smakt hvetekake? Det hører også med til jul :-)
Julekake med surdeig
Jeg er helt forelsket i søt bakst med surdeig! Det blir så utrolig saftig og godt, får et lite hint av syrlighet i smaken og holder seg ferskt lenger. Selv om all bakst er aller best når det er helt ferskt, synes jeg surdeigen klarer å holde seg hakket bedre.
Prøv også kanelsnurrer med surdeig!
Hvis du fremdeles ikke er helt overbevist om surdeigens fortreffeligheter kan du finne oppskrift på julekaka med vanlig søt gjærdeig nederst i innlegget.
Krydret julekake med surdeig (2 stk.)
- 80-100 g tørkede tranebær
- 150 g aktiv surdeig
- 3 dl lettmelk
- 500 g økologisk hvetemel
- 80 g sukker
- 0,5 ts malt ingefær
- 0,5 ts kanel
- 0,25 ts nellik
- 1 krml malt stjerneanis
- 1 krml svart pepper
- 0,5 ts salt
- 75 g smør i terninger
- 60 g hasselnøtter, grovt hakket
- 50 g kandiserte appelsinskall fra D. Oetker (kan sløyfes)
- 1 egg , til pensling
Slik gjør du:
- Hell kokende vann over tranebærene og la dem stå til deigen er ferdig eltet, minst 30 minutter. Hell av vannet før bærene brukes i deigen.
- Bland sammen surdeig, melk, sukker og krydder og elt 10-15 minutter på lav hastighet med kjøkkenmaskinen.
- Tilsett salt og smør i terninger og elt videre i 10-15 minutter. Deigen skal være blank og så elastisk at du nesten kan se gjennom den uten at den sprekker når du drar i den (kalles “glutentest”).
- Strekk deigen ut i et stort rektangel på kjøkkenbenken og fordel tranebær og grovhakkede hasselnøtter (og appelsinskall hvis du har det). Brett deigen sammen som en konvolutt og form deretter som en stor bolle. Legg tilbake i bakebollen med “sømmen” ned.
- Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve i romtemperatur i 2 timer, til den har omtrent doblet størrelsen.
På dette tidspunktet kan du velge å sette deigen kaldt natten over (anbefales både med surdeig og gjærdeig) eller du kan gå videre (hvis du baker med gjærdeig). - Velt deigen ut på melet underlag og elt et par runder for hånd. Del i 2 like store emner og form hvert emne til et rundt brød/kake. Dekk med plastfolie eller fuktig kjøkkenhåndkle og etterhev i 1 time.
- Varm ovnen til 250 grader. Pensle julekakene med sammenvispet egg og sett stekebrettet på nederste rille i ovnen.
- Stek først i 5 minutter på 250 grader. Senk så temperaturen til 180 grader og stek videre i 55 minutter. Legg over et ark bakepapir når det gjenstår ca. 15-20 minutter av steketiden for å forhindre at julekakene blir for godt stekte på toppen.
Den høye temperaturen i begynnelsen av steketiden gjør at julebrødene hever raskt og maksimalt før skorpen får satt seg. Det er altså med på å gi luftigere krumme/innmat. Les mer om hvordan temperaturen påvirker baksten på thekitchen.com - Avkjøl julekakene på rist. Nytes som bar eller med smør og brunost!
Søt gjærdeig (til 2 julekaker)
- 80-100 g tørkede tranebær
- 500 g hvetemel
- 3,75 dl lettmelk
- 80 g sukker
- 25 g fersk gjær eller 0,5 pose tørrgjær
- 0,5 ts malt ingefær
- 0,5 ts kanel
- 0,25 ts nellik
- 1 krml malt stjerneanis
- 1 krml svart pepper
- 0,5 ts salt
- 75 g smør i terninger
- 60 g hasselnøtter, grovt hakket
- 50 g kandiserte appelsinskall fra D. Oetker (kan sløyfes)
- 1 egg, til pensling
Fremgangsmåten er stort sett den samme som med surdeigen, bortsett fra at her brukes det gjær og mer melk i stedet for surdeig.