I min familie er lille julaften den store dagen for juletrepynting, prøvesmaking av mammas gravlaks med sennepsaus og dillstuede poteter, og selvsagt Grevinnen og hovmesteren på TV’n. Og slik har tradisjonen vært i maaange år. Helt til i fjor. Da introduserte nemlig mamma oss (og gravlaksen) for en nykommer, nemlig butterdeigstenger med karve. Og for et møte det ble!
Salte og “crispy” karvestenger kom seilende inn i juletradisjonen vår som den naturligste ting i verden – som om de alltid hadde vært der. Og selv om jeg liker å verne om de mattradisjonene jeg er vokst opp med, så synes jeg er litt fint å se litt utvikling innimellom også. Bare det ikke skjer for ofte ;)
Ferdig på 1-2-3
De sprø stengene kan minne bittelitt om grissini, men butterdeigen gjør at disse godbitene er ferdig stekte og klar til å nyte på under en halvtime (-ish). Jeg har brukt karve og sesamfrø fordi jeg synes det passer spesielt godt til jul og gravlaks, men det er litt smak og behag. Både nigellafrø, valmuefrø og tørkede urter som rosmarin og timian vil passe helt utmerket.
I tillegg til å være perfekt tilbehør til gravlaks, passer butterdeistenger godt til spekemat, ostefat og juletapas i romjula. For ikke å snakke om supper! De er også sabla digg å mumse på som snacks når du er litt fysen.
Butterdeigstenger med karve (16 stk.)
- 2 plater frossen butterdeig
- 1 egg, pisket
- 1 ts karvefrø
- 0,5 ts sesamfrø
- Grovt salt
Slik gjør du:
- La butterdeigplatene tine ca. 5 minutter på bakepapirkledd stekebrett. Forvarm ovnen til 210 grader over- og undervarme.
- Kjevle butterdeigen lett på tvers slik at bredden går var ca. 10 til 15 cm. Pass på at platene ikke blir altfor tynne.
- Pensle med sammenpisket egg og dryss over karve, sesamfrø og salt.
- Skjær i 1,5-2 x 10 cm brede remser, på tvers. Tvinn remsene rundt og legg på stekebrettet.
- Stek midt i ovnen, i 10-12 minutter. Når butterdeigen har puffet seg opp og har fått litt farge er stengene ferdig.
- La butterdeigstengene avkjøles på rist. De er aller best når de er helt ferske men kan oppbevares luftig og tørt i 1-3 dager, f.eks. i en kakeboks med lokket på gløtt.
Inspirasjon til denne oppskriften fant jeg (eller mamma, da) i “Den store julekokeboken”, skrevet av Knut Solberg, Kay Johnsen og Christer Berens.