Det er ingen hemmelighet at jeg er et solid kakestykke over gjennomsnittet begeistret for gulrotkake. Et raskt søk på bloggen viser intet mindre enn fem oppskrifter – og her kommer den sjette.
Har du smakt gulrotkake med sjokoladekrem? Det burde du!
Tidligere har jeg flørtet litt med sjokoladekaker, men det er og blir gulrotkake som er min største bursdagskake-kjærlighet. Og da jeg ble overrasket med fest og moro av 11 fantastiske venninner i forbindelse med 50-årsdagen min (ja, nå har jeg blitt endelig blitt voksen, jeg også), fikk jeg smake det jeg vil kalle verdens åttende underverk: Gulrotkake med salt karamell. Jeg tror nesten ikke det finnes en bedre duo. For en glede!
Et stykk fantastisk bursdagskake fra @thepaperbakery.co + et stykk veldig fornøyd bursdagsbarn.
Det er jo nesten litt pinlig å legge ut bilder av min kake i samme slengen som den vakre kreasjonen fra Patricia i @thepaperbakery.co på Eidsvoll. Men, jeg får stå i det som best jeg kan ;-)
Triks for ekstra saftig kake
Jeg har ennå ikke møtt en tørr gulrotkake, noe som ofte kommer av at de gjerne inneholder en del olje eller smør. I denne oppskriften har jeg brukt et tips som jeg fant på tosimplyinspire.com: å erstatte noe av fettet med eplemos eller eplesyltetøy (gjerne uten for mye sukker). Ikke bare gjør det kaken saftig, det gir også frisk smak.
Når det er sagt: Det gjør ikke noe om kaken blir tørr når den likevel skal pumpes full av karamell…
Gulrotkake med salt karamell
23×23 cm kakeform eller 22-24 cmØ
- 190 g hvetemel
- 1 ts kanel
- 1 ts vaniljesukker
- 1 ts bakepulver
- 1 ts natron
- 0,5 ts salt
- 80 g hvitt sukker
- 80 g brunt sukker
- 65 g mykt smør
- 65 g eplemos/eplesyltetøy
- 3 egg
- 4 dl revet gulrot
Ostekrem
- 225 g kremost naturell, romtemperert
- 100 g mykt smør
- 150-200 g siktet melis
- 0,5 ts sitronsaft
- Salt karamell
Slik gjør du:
- Sett ovnen på 175 grader. Gni kakeformen med smør og kle med bakepapir.
- Bland sammen hvetemel, kanel, vaniljesukker, bakepulver, natron og salt i en liten bakebolle.
- Ha sukker, smør og eplemos/eplesyltetøy i en større bakebolle og visp godt sammen.
- Tilsett ett og ett egg og visp godt mellom hvert egg.
- Sikt inn halvparten av melblandingen og bland sammen med det våte. Tilsett resten og rør alt til en jevn kakerøre. Ikke rør eller visp for mye når melet er tilsatt, da kan kaken bli tørr.
- Vend inn revet gulrot og hell kakerøren i kakeformen. Stek midt i ovnen i 35-40 minutter. Stikk en kakepinne eller fyrstikk ned i kaken, omtrent på midten. Hvis de ikke henger deig/røre på pinnen er kaken ferdig stekt. Avkjøl på rist, i kakeformen.
- LAG OSTEKREMEN: Visp romtemperert kremost, smør og siktet melis sammen til en tykk og deilig ostekrem. Smak til med litt sitronsaft hvis du vil – det løfter smaken enda et hakk.
- Ha salt karamell i en sprøytepose. Bruk en litt tykk pinne eller noe til å stikke flere hull i kaken og fyll hullene. Pass på at hullene ikke går gjennom kaken.
- Smør ostekremen jevnt ut på kaken og ringle over litt mer salt karamell, så mye eller lite ditt kakehjerte begjærer.
TIPS: Du kan selvsagt lage salt karamell selv, men ferdiglaget, f.eks. fra Hennig Olsen, funker også veldig bra til dette.