Danske krebinetter med kålstuing

Noe av det jeg liker best med danskene er deres hemmelige superpower til å få selv de mest hverdagslige ting til å høres eksotiske og spennende ut. På matfronten har vi selvsagt «Stjerneskud» – eller «skive med stekt rødspette» på norsk. Og hva med «krebinetter»? Hørt om det før? Det er noe så eksklusivt som panerte karbonadekaker. For det er klart, at er man først smart nok til å panere en karbonade så må den også ha et stilig navn. Danmark 1 – Norge 0.

danske krebinetter med kålstuing

Jeg er ganske nylig blitt kjent med denne digge danske klassikeren og siden jeg elsker alt som er panert tok det ikke lang tid før jeg måtte lage det hjemme i Elveslottet. Første gangen glemte jeg å kjøpte griljermel, en ganske essensiell ingrediens i paneringen, ikke sant? I stedet fant jeg en rest av hasselnøttmel som jeg tenkte kanskje kunne gjøre samme nytten, og for et lykketreff! Nøttemelet gir paneringen mye deilig smak som passer ekstra godt til den tykke karbonaden, og nå kan jeg nesten ikke tenke meg en krebinett uten smak av hasselnøtter. Flaks, ikke sant?

Danske krebinetter med kålstuing (1 porsjon)

125 g kjøttdeig av svinekjøtt, evt. en blanding av oksekjøtt og svinekjøtt
Salt og nykvernet pepper
1 egg
100 g hasselnøttmel, eller griljermel/panko
Smør til steking

Kålstuing
150-175 g hodekål
2,5 dl vann
0,5 ts salt
1 ss margarin
1 ss hvetemel
1 dl kokevann
0,5 dl lettmelk
En klype malt muskat
Salt og hvit pepper

2 poteter
ca 1 ts smør
Finhakket bladpersille

Syltet rødløk (kan sløyfes)

danske krebinetter

Start med tilbehøret: Skrell potetene og del i ganske store terninger. Kok møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet og tilsett en klatt smør i kasserollen. Vend potetterningene i det smeltede smøret. Dryss over litt finhakket bladpersille rett før servering.

Lag kålstuingen: Del hodekålen i mindre biter og kok i lettsaltet vann til den er mør (ca 20 minutter). Hell av kokevannet men ta vare på litt til sausen.

Smelt smør i en kasserolle på medium sterk varme og rør inn melet. Spe på med kokekraft fra kålen og lettmelk til sausen er passe tykk. La sausen småkoke i ca 5 minutter. Smak til med malt muskatnøtt, salt og hvit pepper (eller vanlig sort pepper). Vend den kokte kålen inn i sausen og så er kålstuingen klar til servering.

Stek krebinettene mens potetene og kålen koker: Bland sammen kjøttdeig og salt og pepper og form deigen til en tykk rund biffkake (eller flere dersom du lager flere porsjoner). Krebinettene skal være opp til 3 cm tykk. Pisk egget i en dyp tallerken og ha hasselnøttmel/griljermel i en annen dyp tallerken. Vend biffkaken først i egget og deretter i melet.

Smelt smør i en stekepanne på middels sterk varme. Stek krebinetten ca 4-5 minutter på hver side til den er crispy sprø på utsiden og gjennomstekt.

Server krebinetten sammen med mild og god kålstuing, persillepoteter og syltet rødløk.

danske krebinetter

Oppskrift på kålstuing fant jeg på MatPrat.
Print Friendly
Arkivert under MiddagStikkord: , , , Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *