Albóndigas (eller kjøttboller om du vil)

Kjøttboller er utrolig enkle å lage og er en svært anvendelig «ingrediens» til tapas, til svenske kjøttbullar, til pasta, til ris, til suppe og så videre… Når jeg først lager kjøttboller er det en «stor» porsjon. Men det geniale er at de er så greie å fryse. Og så tar jeg opp de jeg trenger til det jeg har lyst å spise akkurat DEN dagen. Denne gangen har jeg brukt karbonadedeig men det går helt fint å bruke kjøttdeig av svin, kylling eller lam også.

Rå kjøttboller

Albóndigas (ca 25 kjøttboller)

400 g kjøttdeig (velg den du selv vil)
1 fedd hvitløk (finhakket/presset)
1 egg
ca 1 dl strøkavring
1/2 ts chili (tørket/frisk/pulver)
1 ss persille (frisk eller tørket)
Salt og pepper
Olje til steking

La egget og kjøttdeigen ligge litt i romtemperatur for «akklimatisering». Pisk sammen egg, kavring og krydder. Bland sammen med kjøttdeigen. Bruk en teskje og håndflaten til å forme små boller. Stek bollene på middels varme til de får en gylden stekeoverflate. Skal kjøttbollene fryses gjennomsteker jeg de (ca 5-10 min på svak varme).

spanske kjøttboller

TOMATSAUS
Jeg er ikke alltid like begeistret for de billigste boksene med tomater man får kjøpt i matvarebutikkene. De smaker rett og slett lite. Derfor kjøper jeg heller de litt dyrere variantene i håp om at de smaker litt mer – spesielt hvis de er italienske. Det hender også at jeg tar helt av og kjøper med meg noen bokser fra Spania. (Ja, jeg vet – det er ikke helt normalt, men så utrolig godt.)

Tomatsaus (ca 3 porsjoner)

1 boks knuste tomater/tomat passata/pulpa
2 fedd hvitløk (hakket)
1 løk (hakket)
1 liten gulrot (skåret i små biter)
1/2 paprika (hakket)
1/2 dl vann (evt. buljong)
1/2 ts chili (fersk/tørket/pulver)
1 ss basilikum (fersk/tørket)
1 km kanel
2 ts olje
1-2 ts sukker
Salt og pepper

tomatboks

Surr løk, hvitløk, paprika og gulrot i litt olje i en gryte. Ha i tomatene og chili. Brukes tørkede urter skal de i med en gang. Brukes friske urter skal de i på slutten. Smak til med salt, pepper, kanel og sukker. Sukkeret er med på å gi en rund og fyldig smak, og jeg lager aldri tomatsaus uten. Kanel bruker jeg fordi det det er spennende. Virker smaken litt flat (pga smaksløse boksetomater) sper jeg med litt kyllingbuljong.

Sausen skal stå og putre på lav varme en stund. Minst 20 minutter. Jeg kan gjerne la den stå i flere timer.

Kjøttbollene kan gjerne trekke ferdig i denne deilige sausen.

TIPS: Frys sausen i porsjoner og bruk til andre retter også. Passer utmerket som bl.a. som pizzasaus.

nærbilde av tallerken med spaghetti og kjøttboller

Kjøttboller i tomatsaus med fullkornspasta og parmesan

Print Friendly, PDF & Email
Arkivert under Middag, Saus, TapasStikkord: , , Bokmerk permalenken.

9 Responses to Albóndigas (eller kjøttboller om du vil)

  1. Tilbaketråkk: Tomatsaus | ENEstående Mat

  2. Tilbaketråkk: Spansk fredagskos | Enestående MatEnestående Mat

  3. Tilbaketråkk: ¡Tapas, tapas, tapas! - ENEstående MatENEstående Mat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.