Gjærbakst

Kanel-i-snurrane, kanelbolle, kanelsnurr

Myke, saftige, deilige kanelsnurrer. Eller kanelboller. om du vil. Uansett hva du kaller de, man må jo bare bli glad av slikt fluffy, klissete og velduftende bakverk. Jeg tror det er fysisk umulig å være trist og lei seg etter man har satt tennane i disse godsakene. JEG smiler i alle fall fra øre til øre…

kanelsnurr_1

Kanelsnurrer (8/16 stk)

500 g hvetemel
3 dl melk
75 g sukker
7 g salt
0,5-1 ts malt kardemomme
1 egg
25 g gjær
75 g smør i terninger

Ha alle ingrediensene (bortsett fra smøret) i en eltebolle og elt i 15 minutter. Tilsett smør i terninger og elt i ytterligere 15 minutter. Pass på at alt smøret er eltet godt inn i deigen. Dekk med plastfolie og la deigen heve i minimum 1,5 time.

Fyll
125 g mykt smør
125 g sukker
2 ss malt kanel

Bland smør, sukker og kanel til en gjevn masse.

Kjevle deigen på melet underlag. Forsøk å lage et rektangel på ca 40×50 cm. Smør fyllet jevnt utover. Brett 1/3 av deigen mot midten på langsiden, og brett den siste delen over den delen som er dobbel. Da har du 3 lag. Kjevle forsiktig til du har et rektangel på ca 30×50 cm (ish). Del leiven i 8 eller 16 deler. Det kommer an på hvor store snurrer du vil ha. Hver del snurres og knytes til en slags knute. Sett snurrene på stekebrett med bakepapir, dekk med plastfolie og la heve i ca 1 time. Pensle med pisket egg og stek i ca 20 minutter på 175 grader.

kanelsnurr_2

Så er det bare et spørsmål om du klarer å dele eller må ha alle for deg selv.

TIPS: Om, mot formodning, ikke alle snurrane forsvinner som dugg for vårsolen, er de fullt mulig å fryse ned, for så å nyte ved en ikke altfor senere anledning.

Oppskriften er fra Morten Schakendas “Om boller, brød og tilfeldigheter fra Bakeriet i Lom”

Tags

10 Comments

  1. Oj, så fint du har fått til snurrende dine da. Jeg er imponert :-)

  2. Dette har blitt min favorittoppskrift på kanelsnurrer! Elsker Bakeriet i Lom – og med duften av disse i huset er det nesten som å være der!

    • ENEstående Mat

      Jeg har dessverre aldri vært i Lom, så jeg får stole på at du har rett. Det er uansett sabla gode snurrer, og er min favoritt også :-)

  3. Pingback: Bollefest | Enestående Mat

  4. Pingback: Sweet buns for carnival/Shrove Sunday « Trudys everyday food

  5. Disse kanelsnurrene var fantastiske!! Namnam :)

    • ENEstående Mat

      Så bra! Jeg lager de så sjelden jeg kan… Det er altfor gode og livsfarlige for midjemålet ;-)

  6. Elin Abrahamsen

    Hva hvis man ikke har kjøkkenmaskin? Blir det vanskelig å elte inne smørtrningene?

    • ENEstående Mat

      Hei Elin! Det blir i alle fall tyngre å elte manuelt, men det skal nok la seg gjøre manuelt også lykke til!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.