Müslibar

Det er absolutt IKKE fordi jeg er en ivrig turgåer at jeg lager disse müslibarene. De som kjenner meg godt, vet at jeg ikke er noen «villmarkens datter». Det som er sikkert, er at jeg kan stille klokka etter når blodsukkeret mitt faller hver bidige ettermiddag. Presis kl 14! Da er det sabla kjekt å ha en hjemmelagd müslibar, eller 12, liggende i nærheten.

müslibar

Müslibar (12 stk.)

100 g havregryn
100 g assorterte nøtter, grovhakkede (f.eks. valnøtter, mandler og pistasjenøtter)
2 ss assorterte frø (f.eks. linfrø, solsikkekjerner og gresskarfrø)
50 g tørkede tranebær (eller annen tørket frukt)
8-9 ss (120-135 ml) akasiehonning
saften av en appelsin/0,25 dl appelsinjuice
1 liten klype salt
1 liten klype malt kanel

Rist havregryn forsiktig i en tørr stekepanne. De må ikke bli svidd.

Kok opp honning, appelsin, salt og kanel i en gryte. La det koke i 10 minutter.

Bland tranebærene sammen med honningmiksen. Ha i resten av ingrediensene og bland godt til alt er dekket av deilig honning. La massen være i gryten, på svak varme i opp til 10 minutter, helt til alt virker tykt og seigt.

müslibar me tørket frukt og nøtter

Ha müslimassen over i en bakepapirkledd brødform. Bruk gjerne en stamper for å pakke massen godt sammen. La formen stå i romtemperatur for avkjøling. Når massen er stivnet skjæres den i lange staver og er klar til bruk enten på tur, en stresset morgenstund, eller ca kl 14 foran PC-skjermen på kontoret…

TIPS 1: Det er viktig at alt blir godt oppvarmet i gryten før massen legges i brødformen. Første gangen jeg lagde disse ble resultatet heller smuldrete og slapt, enn seigt og hardt. Oppvarmingen var cluet…

TIPS 2: Noen timer i kjøleskapet gjør underverker. Müslimassen blir hard og enkel å skjære opp i fine staver.

Oppskriften er fra «Familiekokeboka» av Alfsen og Gausdal

Print Friendly, PDF & Email
Arkivert under Frokost, SnacksStikkord: , , Bokmerk permalenken.

20 Responses to Müslibar

  1. Eva K. sier:

    De der så skikkelig gode ut. Jeg har denne kokeboken selv også, og skal jammen forsøke å lage de selv.

  2. Lill Edle sier:

    Disse var kjempegode og veldig enkelt å få til, brukte bakepapir oppå for å kunne trykke massen godt ut og ned – da sitter det ikke fast…
    Lagde mine med tranebær, nydelig!

  3. Jeanette sier:

    Helt fantastisk!!
    Vi lagde disse om kvelden – lot de stå i kjøleskapet og vips så hadde vi en liten snack før trening og jobb! Brukte en blanding av tranebær og tørkede blåbær – super godt! Tusen takk for at du delte denne oppskriften!

  4. Beate sier:

    Mmmmm, de her var skikkelig gode.
    I tillegg til tørket tranebær og blåbær brukte jeg også aprikos.
    Lager hvertfall dobbel porsjon neste gang : )

  5. Siv Elin sier:

    Hvordan bør man oppbevare disse? Og bør de stå i kjøleskap heletiden?

    • ENEstående Mat sier:

      Hei Siv! Du bør ikke ha de i kjøleskapet hele tiden. Det er mest for å få de stive/harde nok. Jeg oppbevarer mine muslibarer som julekaker/småkaker: i en kakeboks, tupperware eller lignende. Lykker til :-)

  6. Merete sier:

    Hei!

    Du skriver Akasie-honning. Regner med at det funker greit med gresk honning også? Og hvordan blir det med norsk – type sommerhonning? De er jo veldig forskjellig i konsistensen?

    • ENEstående Mat sier:

      Hei Merete!
      Jeg bruker akasiehonning fordi den har en mild og ikke for fremtredende smak, samt at den tåler varmebehandling godt. Jeg kjenner ikke til gresk honning, og vanlig norsk honning er jeg ikke så glad i, men konsistensen har ingenting å si. Honningen blir flytende når den varmes opp uansett. Benytt den honningen du selv ønsker og bare prøve deg fram til det beste resultatet :-)

  7. Pia sier:

    Tror du salte cashewnøtter funker i disse, eller bør de isåfall være usaltede?

    • ENEstående Mat sier:

      Ikke noe problem med saltede cashew (de liker jeg også best). Bare juster med salt så det ikke blir for mye :-)

  8. Ida sier:

    Hei, utrolig god oppskrift! Du vet ikke tilfeldigvis hvor mye kalorier det er i en bar? :)

  9. Elin sier:

    Kjempegode, og så enkel oppskrift! Lagde mine med pinjekjerner, rosiner og gresskarfrø :)

  10. Julie Isabel sier:

    Så enkel og god oppskrift! Disse ble jo deilige! Vet du hvor lenge de holder seg gode? Tenkte å bake så jeg har til fjellturer neste uke, er de like gode om 4-5 dager? Eller er det ferskvare?

    • ENEstående Mat sier:

      Hei Julie! Jeg vil tror at müslibarene vil holde seg gode i minst en uke, så det er bare å ta med på fjelltur :-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.