Hummus er sabla godt til grillmat og fisk – og som dipp til rå grønnsaker og råstekte poteter. Hummus er også kanskje verdens sunneste dipp! Det i seg selv er jo bra, siden bikinisesongen nærmer seg så altfor fort…
Hummus
1 boks kikerter (ca 100 tørkede kikerter/250 g ferdigkokte kikerter)
2 fedd hvitløk
1/2 løk
0,5-1 dl grønnsakskraft/kokevann fra kikertene
ca 1 ss ferskpresset sitronsaft
1-2 ts spisskummen
2-3 ss tahini (sesampaste) eller 0,5-1 ts sesamolje
Grovt salt og nykvernet pepper
Extra virgin olivenolje (kan sløyfes)
Litt paprikapulver
Jeg bruker ofte kikerter fra boks siden det ikke krever noe planlegging. Dersom du har tid, bløtlegg tørkede kikerter i 24 timer og kok i usaltetvann med litt natron (ca 0,5 ts) i 15-20 minutter til de er helt myke (husk å skumme underveis). Ha salt i vannet og la kikertene avkjøles i gryta.
Ta vare på vann fra boksen, eller kokevann dersom du har kokt kikertene selv.
Kjør kikerter, hvitløk og løk i en mikser. Tilsett halvparten av vannet, sitronsaften, tahini og spisskummen og kjør et par minutter til hummusen er lett og luftig. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Blir puréen for tykk, spe med mer vann/kraft. La hummusen stå en time før den serveres.
For servering ringle over god olivenolje og dryss litt paprikapulver på toppen.
TIPS 1: For en litt mildere smak steker jeg hvitløk og løk i olje, på svak varme. Løken skal bare bli blank, ikke stekt.
TIPS 2: Hummus kan oppbevares i kjøleskapet i opp til 2 uker. Den kan altså akkopagnere mangt et måltid!
Oppskriften er endret mai 2017
Mm, hummus. Jeg har en pakke kikerter og tahin i skapet, men jeg har ikke kommet meg så lagt at jeg har fått laget det ennå.
Da er det bare å sette igang, Eva! Det er såååå godt :-)
Hummus er genialt! Liker særlig hummus med ekstra krydder :)