Bagel, schmagel

Det er få ting jeg savner mer fra studietiden i San Francisco enn tilgangen på ferske bagels. Så nå har jeg tatt deigen i egen hånd: For aller første gang har jeg laget bagels – disse lett avhengighetsdannende godsakene, som jeg alltid har trodd var kjempevanskelig å lage. Ja, det er litt mer jobb enn vanlig gjærdeig, men absolutt ikke uoverkommelig. Godt er det, for det er lite som slår en fersk bagel med philadelphiaost. Mmmm…

Fine bagels (8 stk.)
500 g hvetemel
1 ts salt
2,5 dl vann (evt. litt mer for en mer smidig deig)
20 g fersk gjær
1 ss flytende honning
1 ss soyaolje (eller annen vegetabilsk olje)
2 ss sukker (til kokingen)
Frø til dekor (sesam, solsikke, valmue)

Bland mel og salt i en bolle. Bland vann, gjær, honning og olje i en annen bolle. Ha væsken i det tørre. Elt i maskin i 15-20 minutter. Deigen skal være fastere enn vanlig gjærdeig, men tilsett litt mer vann om den blir for kompakt. Ha deigen i en bolle smurt med olje, dekk med plast og sett til heving. Heves til dobbel størrelse på benken i minst 3 timer, eller over natten i kjøleskapet.

Ha ferdig hevet deig på rent underlag og kna et par ganger før den rulles til en pølse. Del opp i 8 emner.

bagels_steps

Bagels kan formes på to måter: rull hvert emne til en jevn pølse på ca 15 cm, og knip sammen endene slik at det blir en ring. Eller: form en bolle av hvert emne, trykk den litt flat og lag et hull i midten med fingeren. Utvid hullet samtidig som du passer på at ringen er jevn. Hullet skal være ganske stort. Legg på bakepapir og etterhev til dobbel størrelse.

Sett ovnen på 220 grader. Kok opp 2 liter vann i en gryte og tilsett 2 ss sukker. Legg 2 bagels av gangen i sukkervannet, og la dem koke i 3 minutter. Snu halvveis. Ferdig kokte bagels legges tilbake på bakepapiret. Ha på frø hvis du ønsker det. Stek i ca 15-20 minutter til de er gyldne og fine.

TIPS: Bagels er veldig greie å ha i frysen. De kan ligge opp til 3 mnd. Del i 2 før de fryses, så kan de gå direkte i toasteren når hungeren for nyristet bagel plutselig melder seg.

Oppskriften er inspirert av Marias Salt og Søtt
Print Friendly, PDF & Email
Arkivert under Frokost, Gjærbakst, Lunsj, TilbehørStikkord: , Bokmerk permalenken.

6 Responses to Bagel, schmagel

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.