Forrett, Middag

Kylling satay med peanøttsaus

Jeg vokste opp på 80-tallet, da pizza fremdeles var ganske nytt i Norge og pasta var noe vi hadde en og annen fredagskveld. Da jeg på midten av 90-tallet flyttet til San Francisco for å studere, hadde mine smaksløker aldri vært i nærheten av noe så eksotisk som thaimat. Sjokket, og ikke minst gleden, var derfor stor da en studievenninne tok meg med på thairestaurant. Sjokkert, fordi dette var mat jeg aldri hadde hørt om før. Glad, fordi det var noe av det beste jeg hadde satt tennene i på lenge (det hadde muligens noe med studentbudsjettet mitt å gjøre). X antall år senere er fremdeles kylling satay med peanøttsaus en av mine absolutte favoritter!

satay_600x600

Kylling satay (1 porsjon)

1 kyllingfilet
0,5 ss karripulver
0,5 ss paprikapulver
1 ss ketjap manis (søt, tyktflytende soyasaus)
0,5 ss soyaolje/solsikkeolje

Bland ingrediensene til marinaden i en bolle. Skjær 1 cm tykke skiver på langs av kyllingfileten. Legg kyllingbitene i marinaden. La ligge i 30 minutter.

Bruker du grillspyd av tre bør disse bløtlegges noen minutter før kyllingen tres på. Da slipper spydene å ta fyr i ovnen eller på grillen.
Tre kyllingbitene på hver sitt grillspyd – på langs. Stek spydene i stekepannen, grill ute eller i ovnen. Siden filetene er så tynne er det snakk om få minutter på hver side.

TIPS: Det er nok marinade til 2 kyllingfileter.

Peanøttsaus (2 porsjoner)

1, 5 dl salte peanøtter
1/2 løk
2 dl kokosmelk
1 cm fersk rød chili
1 cm fersk ingefær
1 fedd hvitløk
1 ts frisk koriander, hakket
2 ts ketjap manis
1-2 ts karri
1 ss kyllingfond

Finhakk løk og hvitløk, og stek blank i litt olje. Rist peanøttene på høy varme til de skifter farge. Pass på så de ikke blir svidd. Kjør løk, peanøtter og resten av ingrediensene i en hurtigmikser/foodprocessor til det blir en fin jevn saus. Ha sausen over i en liten kasserolle og kok i minimum 10 minutter. Rør jevnlig. Smak til med litt salt hvis du synes sausen trenger det, eventuelt mer ketjap manis om du ønsker en søtere saus.

satay_peanutsauce

Thai agurksalat (1 porsjon)

1/4 agurk
1/4 rød løk
Saften av en halv lime
1-2 ss sweet chilisaus (fås på flaske)

Dette er en frisk, søt og syrlig salat som passer sabla godt til den “tunge” peanøttsausen. Lag laken først av limesaft og søt chilisaus. Bruk en ostehøvel til å dele agurken i tynne skiver. Skjær tynne strimler av løken. Bland agurk og løk, og hell over laken til slutt.

TIPS 1: For et fyldigere måltid kan du fint ha ris til denne retten. Oppskriften eventuelt være en forrett for 2 i stedet for en middag for 1.

TIPS 2: Det er gjerne mer kokosmelk igjen i boksen, og den kan du bruke dagen etterpå til Kylling i grønn karri.

TIPS 3: Det er en litt for stor porsjon peanøttsaus (spesielt hvis du ikke har ris til). Resten av den knallgode sausen kan du for eksempel ha til lett sauterte asparges, eller til wok med kylling, svin, okse eller scampi. Sausen holder fint 3-4 dager i kjøleskapet.

Oppskriften på sataymarinade og peanøttsaus fant jeg i kokeboken “1 porsj.” av Kristine Lillevik, Guri Neby og Morten Brun

22 Comments

  1. Thaimat er min favoritt. En gang i uka bruker jeg å få litt cravings :-)

  2. Kristine

    Bestemte meg visst for å lage alt av denne menyen her i dag jeg. Blir thailandsk fest i heimen ser det ut til =D

  3. Det ble supergodt! Rullet spydene i sesamfrø før jeg stekte dem, anbefales =)

  4. Prøvde denne i dag, ble en kjempesuksess!

  5. Hei, bare lurer på om det er vanlig norsk karri du bruker :)

  6. Har akkurat kommet hjem fra Thailand, og chicken satay er min favoritt. Prøvde din oppskrift nå, og resultatet var helt supert.
    Britt

  7. Testa denne oppskriften i helga da eg hadde middagsbesøk. Var fantastisk godt!! Fatet blei slikket rent av gjestene, og ikkje eit ord blei ytra mens maten blei fortært ;)

    • ENEstående Mat

      Wow, Bente! Bedre skussmål kan man vel ikke få fra middagsgjester. Gøy å høre at det falt i smak.
      AC:-)

  8. Tusen takk for oppskrifta!!! Vi er blitt helt hekta på denne retten ettter at jeg oppdaget bloggen din :))

  9. Idag ble det enestående inspirasjon fra deg :)

    Nå gjenstår det bare å se om ungene tør smake ;)

    Klem Ingvild

    • ENEstående Mat

      Så spennende, Ingvild! Hvordan gikk det? Godkjent eller ei ;-)

      • Definitivt godkjent!!
        Meeeget skeptiske barn til peanøttsausen, men de smakte ihvertfall:)
        Laget en mild versjon (jada vet det ikke er sterkt i utg.pkt., men kjører på med litt mer styrke neste gang!!)

        Å du, si fra hvis du trenger en co-reiseleder;) Jeg er med!!

        Klem Ingvild

  10. Har lagd denne flere ganger med stor suksess. Kombinasjonen med den smakfulle sausen og kyllingen og den friske salaten er utrolig bra!
    Men ettersom jeg egentlig ikke er så glad i gul karri tenkte jeg at det kanskje ble godt med karripasta i stedet. Og siden det var grønn karripasta som stod i kjøleskapet tok jeg den.
    Resultatet ble rett og slett veldig bra! :) Så om du vil ha litt variasjon annbefaler jeg å prøve! :) Men takk for en veldig god oppskrift!
    Den er en absolutt favoritt!

    • ENEstående Mat

      Tusen takk for tilbakemelding, Ida! Det var et godt tips å bruke karripaste, og det er alltid godt å variere litt, også på favorittene :-)

  11. Yumm-i!!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.