Gjærbakst

Rosinboller med tranebær

Man kan stort sett dele folk inn i to kategorier: de som liker boller med rosiner, og de som liker boller uten. Jeg hører definitivt til i førstnevnte kategori! Jo mer du kan dytte inn i en bolle, jo bedre… Det er nå min filosofi.
Dette var i utgangspunktet et lite eksperiment siden jeg ikke hadde nok rosiner, men jeg kunne like gjerne bare brukt tranebær. SÅ gode ble de!

hveteboller med tranebær

Rosinboller med tranebær (16 stk.)

500 g hvetemel
2,5 dl lettmelk (evt. helmelk)
75 g sukker
7 g salt
4 g hele kardemommefrø (evt. malt kardemomme)
1 egg
25 g fersk gjær
75 g smør i terninger
50 g rosiner
50 g tranebær
Egg til pensling

Legg rosinene og tranebærene i varmt vann i ca en halv time før bruk. Da blir de skikkelig saftige og fine.

Ha alle ingrediensene bortsett fra smør og rosiner i en eltebolle. Brukes hele kardemommefrø må disse støtes til pulver før de blandes sammen med resten av ingrediensene.

Elt i ca 15 minutter til deigen slipper bollen. Tilsett smør i terninger og elt til alt smøret er eltet godt inn (ca 15 minutter). Sil vannet av rosiner og tranebær, dryss over litt hvetemel, og elt forsiktig inn i deigen. Dekk med plastfolie og la deigen heve i ca 1,5 time.

cranberry_boller_2

Del deigen i emner. Form bollene og sett på stekebrett dekket med bakepapir. Dekk brettene med plast og la bollene heve til dobbel størrelse. Pensle med sammenvispet egg og stek i ca 15 minutter på 180 grader.

TIPS 1: Boller er jo best når de er nystekte, men… Det går fint å fryse de også. Så har du til en regnværsdag, eller når lysten på gjærbakst melder seg uten forvarsel.

TIPS 2: Dobler du oppskriften skal det fremdeles kun brukes 1 egg i deigen.

Oppskriften er selvsagt hentet fra Schakendas “Om boller, brød og tilfeldigheter fra bakeriet i Lom”

2 Comments

  1. Pingback: Bollefest - ENEstående MatENEstående Mat

  2. Pingback: Rugrundstykker til matpakka - ENEstående MatENEstående Mat

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.