Når man skal starte på den olympiske øvelsen “julebakst” er det viktig å varme opp for å unngå langvarige skader. Jeg har valgt disse enkle og sabla gode kolakakene som en myk start på det som sikkert kommer til å bli et maraton i kakebaking.
Kolakaker (eller brune pinner som de også kalles) smaker nydelig karamell (“kola” på svensk) og kan virke både sprø og seige på en og samme tid. I tillegg er det en oppskrift med relativt få ingredienser og det blir ikke så mye rot på kjøkkenet. Man skal med andre ord jobbe skikkelig hardt for å få et dårlig resultat. Og med det: Let the baking begin!
Kolakaker (ca 40 stk.)
- 100 g smør
- 100 g sukker
- 175 g hvetemel
- 1 ts vaniljesukker
- 1 ts bakepulver
- 0,75 dl lys sirup
Slik gjør du:
- Smuldre sammen smør og sukker i en bakebolle.
- Tilsett hvetemel, vaniljesukker og bakepulver og bland godt.
- Ha til slutt i sirup og rør sammen til en litt løs masse.
- Del i 3 emner og rull til fingertykke pølser. Legg pølsene på stekebrett og press flate med fingrene eller håndflaten.
- Stek i ca. 15 minutter på 175 grader. Kakene er ferdige når de begynner å bli mørke langs kantene.
- Skjær kakene med en gang de kommer ut av ovnen. Bruk gjerne en pizzakutter. Når kakene er avkjølte blir de de fine, deilige, sprø julekaker og passer perfekt til kaffepausen kl. 14…
TIPS: Det står alltid at man skal bruke usaltet smør i oppskrifter på kaker og cookies o.l. Det blåser jeg i og bruker vanlig meierismør til alt. Til kolakakene brukte jeg sågar Kvitseidsmør første gang jeg bakte dem. Det var det eneste jeg hadde… Kakene tok ingen skade av det.
PS: Da jeg opprinnelig la ut oppskriften het den “Colakaker”. Så fortalte Ina i [kjøkkentjeneste] at det heter heter “kolakaker” etter det svenske ordet for karamell: kola. Det virket sannsynlig, så jeg byttet. Uansett om det er “c” eller “k”: disse kakene smaker digg uansett! Og det er et bedre navn enn “brune pinner”…
Dette er ekte jul for meg!
Ikke så mange som har hørt om det virker det som, men er jo dødsgodt! Og fine bilder!
haha, brune pinner XD
Jeg har ingen tradisjoner som binder meg til disse kakene, men enig med deg: de er dødsgode! De skal bakes igjen og igjen :-)
De beste julekakene som finnes. Favoritt hjemme hos oss.
Ny favoritt hos meg også :-)
Disse laget min mor da jeg var liten, har lagd dem til mine barn og elsker de. I fjor laget vi 5-dobbel porsjon 1 desember, og det holdt så vidt til julaften :)
Da må du lage 6-dobbel porsjon i år ;-)
Hei :)
har ikke spurt om lov, men nå har vi laget kolakakene dine ;)
og de ble kjempegode! Tusen takk for at du deler oppskriften :)
Hvis det er greit for deg, så skriver jeg den ned så jeg har den til neste år :)
Så bra de falt i smak :-) det er bare å skrive ned i oppskriftsboken :-)
Ny julekakefavoritt hos oss også!
:-)
Fantastiske gode julekaker, du er så flink!! Har brukt denne oppskrifta i 3 år nå, blitt tradisjon hos oss :)
Så koselig å høre, Renate! Takk for fin tilbakemelding :-D
Fortsatt god førjulstid!
Men hvor kommer kolaen inn i denne? Står ikke.noe om d i oppskriften…..?
Hei Siri-Anne!
Navnet kommer av det svenske ordet for karamell: “kola”. Og kakene smaker karamell!
AC:-)
Kan man bruke mørk sirup i stedet for lys?
Hei Sissel! Det burde ikke være noe i veien for å bruke mørk sirup. Smaken blir litt annerledes men ellers er egenskapene like. Lykke til med bakingen :-)
Jeg prøver å ser om jeg får svar selv om det er veldig lenge siden sist aktivitet. Det står 3/4 dl sirup, og selv om jeg har bakt denne oppskriften i 2 år nå blir jeg usikker før første gang jeg skal bake: er det 3 til 4 dl sirup, eller 3/4 dl (0,75 dl) sirup?
Hei Ane! Takk for spørsmålet. Det er nok litt forvirrende så jeg skal endre til 0,75 dl. Lykke til